Zamknij

Jajko z chrzanem czy chrzan z jajkiem?

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 18:05
jajka z chrzanem
fot. Shutterstock

Jaka jest różnica między tymi dwoma potrawami? Zasadnicza, ponieważ jajko z chrzanem nie jest tą samą potrawą, co chrzan z jajkami. Jeśli chcesz się dowiedzieć, w czym tkwi różnica, szukaj wyjaśnienia poniżej. A może zastanawiasz się jak zrobić domowy chrzan z jajkiem? Na to pytanie również znajdziesz odpowiedź.

Jajka wielkanocne można podać na wiele sposobów, ale połączenie ich z chrzanem jest wyjątkowo proste i naprawdę dobrze smakuje. Może to być zwykły chrzan do jajek, podany w formie sosu chrzanowego z majonezem lub tartym jabłkiem… albo chrzan z jajkiem. I tu pojawia się pytanie: jak zrobić dobry chrzan z jajkiem na święta? 

Zobacz także: Przepis na chrzan domowy. Poznaj sprawdzony przepis wielkanocny!

Jajko z chrzanem - kilka ciekawostek o chrzanie

Jajko z chrzanem to samo zdrowie! Nie każdy wie, że korzeń chrzanu pomaga skutecznie walczyć z wieloma schorzeniami. To jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który świetnie działa na chore zatoki i pomaga przy katarze. Doskonale radzi sobie z niestrawnością. Ma właściwości przeciwbólowe. Medycyna naturalna zaleca stosowanie go na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Pomaga także wybielić piegi. Poza tym walczy z rakiem pęcherza, płuc i przełyku. Najbardziej wartościowy i niestety, ostry w smaku jest zaraz po utarciu. Jego intensywny smak i aromat łagodnieją po podgrzaniu. Chrzan można też złagodzić, przelewając go wrzątkiem, ale nie gotując, ponieważ traci wtedy cenne witaminy. Inny sposób to połączenie go z majonezem lub śmietaną albo tartym jabłkiem. Do chrzanu nie wolno też dodawać octu, gdyż jego dodatek niszczy witaminę C. Chrzan można zakwasić sokiem z cytryny. 

Zobacz także: Jak mrozić jajka? Wystarczy poznać kilka zasad

Jak zrobić domowy chrzan z jajkiem? 

Poznaj naprawdę prosty przepis na domowy chrzan z jajkami, który pozwoli urozmaicić wielkanocne menu, potrawom nada smaku, a domownikom wyjdzie na zdrowie. Wielkanocny chrzan z jajkiem to nic innego jak smaczna pasta chrzanowo-jajeczna

Chrzan tarty z jajkiem - przepis 

Jajka - liczbę dobierzesz samodzielnie - musisz ugotować na twardo. Po ugotowaniu należy je ostudzić, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Na takiej samej tarce zetrzyj również świeży chrzan - korzeń. Następnie obydwa składniki połącz ze sobą i dodaj chrzan tarty ze słoika. Tak powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą. Pasta jest gotowa, ale można dowolnie uszlachetniać jej smak, dodając i mieszając z nią musztardę, majonez, śmietanę lub jogurt.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Pasta chrzanowo-jajeczna jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin i na kanapki. Można z powodzeniem zastosować ją jako dodatek do… jajek i tak powstanie wspomniane wcześniej jajko z chrzanem