Zamknij

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 15:38
Jajka faszerowane pieczarkami - przepis.
fot. Shutterstock

Jajka faszerowane z pieczarkami to absolutny hit na wielkanocnym stole, ale i świetna przekąska na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Jajka są proste w wykonaniu i pyszne, a na dodatek farsz możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego warzywa, ser czy wędlinę.

Faszerowane jajka  to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych przystawek. W wersji z dodatkiem pieczarek jest naprawdę pyszna. Farsz można dowolnie modyfikować, a gotową przekąskę można podać na surowo lub podsmażyć w skorupce. Zobacz, jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami. 

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis 

Aby zrobić popularne jajka faszerowane z pieczarkami, przygotuj: 

  • sześć jajek ugotowanych na twardo, 
  • 300 g pieczarek, 
  • połowę cebuli, 
  • jedną łyżkę oleju, 
  • jedną łyżkę masła, 
  • połowę pęczka natki pietruszki, 
  • sól i pieprz, 
  • majonez. 

Jak zrobić farsz do jajek z pieczarkami? 

  1. Najpierw obierz ugotowane i wystudzone jajka. Następnie każde przekrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtko do miseczki, później rozgniatając je widelcem. 
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na oleju, następnie dodaj masło i pieczarki. Smaż, co chwilę mieszając, aż lekko się zrumienią. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. 
  3. Pieczarki i cebulę zdejmij z patelni i ostudź. Następnie drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połącz z żółtkami i dodaj od dwóch do trzech łyżek majonezu, aby farsz nie był zbyt suchy. 
  4. Białka jajek wypełnij farszem. Podawaj na ozdobnym talerzu, polane majonezem. 

Zobacz także: Farsze do jajek na Wielkanoc - prosty przepis

Jajka faszerowane - z pieczarkami i innymi składnikami 

Farsz z pieczarkami jest klasycznym wypełnieniem jajek, jednak możesz użyć także innych składników. Powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować, wykorzystując swoje ulubione dodatki. Szczególnie popularne są między innymi jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem, jajka faszerowane pieczarkami i serem czy jajka faszerowane pieczarkami i szynką.

Zobacz także: Jajka wielkanocne - poznaj smaczne przepisy na świąteczne dania

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami 

Przygotuj: 

  • sześć jajek, 
  • 300 g pieczarek, 
  • jedną cebulę, 
  • dwie łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, 
  • jedną łyżkę majonezu, 
  • dwie łyżki masła, 
  • dwie łyżki oleju, 
  • bułkę tartą, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Następnie przekrój je na pół razem ze skorupką - najlepiej zrobić to szybkim ruchem za pomocą ostrego noża. Jajka wydrąż za pomocą łyżeczki, pozostawiając puste skorupki. 
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni podsmaż cebulę, gdy będzie szklista, dodaj pieczarki. Posól i smaż około pięciu minut. 
  3. Pieczarki przełóż do miski i dodaj do nich rozdrobnione żółtka jaj (możesz również dodać pokrojone białka). Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem oraz koperkiem. Jeśli masa jest sucha, dodaj majonez. 
  4. Nafaszeruj skorupki. Na talerz wysyp bułkę tartą. Przykładaj do niej jajka od strony farszu. Tak przygotowane podsmaż na oleju i maśle, aż bułka nabierze złotego koloru. Zdejmij z patelni i od razu podawaj. Takie jajka świetnie komponują się z sosami na bazie jogurtu, np. sosem czosnkowym lub tatarskim. 
  5. Jeśli nie masz czasu od razu usmażyć jajek, możesz to zrobić na drugi dzień. Ważne, aby jajka były przechowywane w lodówce i szczelnie przykryte.