Zamknij

Jajka faszerowane łososiem - przepis na wielkanocną przystawkę

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 21:48
Jajka faszerowane z łososiem to smaczna wielkanocna przystawka.
fot. Shutterstock

Jajka faszerowane łososiem wędzonym to doskonała przekąska, która z pewnością zrobi furorę podczas wielkanocnego spotkania w gronie najbliższych. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowna.

Szukasz sprawdzonego przepisu na wykwintną wielkanocną przystawkę? Faszerowane jajka to idealny pomysł - można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na jajka faszerowane pastą z łososia. 

Zobacz także: Jak poprawnie przechowywać jajka? Podpowiadamy

Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym i szczypiorkiem 

Jajka faszerowane łososiem i szczypiorkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek podawanych z majonezem. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! To wyśmienita przekąska, która znakomicie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania i nie tylko. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego i zarazem dekoracyjnego, to koniecznie wypróbuj przepis na klasyczną wersję jajek faszerowanych łososiem wędzonym

Składniki: 

  • osiem jajek ugotowanych na twardo, 
  • 100 g łososia wędzonego, 
  • cztery łyżki majonezu, 
  • 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej, 
  • cebulka dymka, 
  • sól i pieprz, 
  • świeży szczypiorek i koperek. 

Przygotowanie:  

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na równe połówki.  
  2. Przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjmij żółtka i posiekaj je, a następnie połącz z majonezem i musztardą
  3. Pokrój drobno łososia oraz cebulkę dymkę i dodaj do żółtek. 
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  5. Gotowym farszem napełnij połówki jajek i udekoruj je świeżym szczypiorkiem i koperkiem.   

Zobacz także: Jajka faszerowane chrzanem - jak zrobić?

Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym i serkiem mascarpone

Połączenie łososia wędzonego z serkiem mascarpone nadaje potrawie subtelnego i zarazem niezwykle oryginalnego smaku. Sprawdź i zaskocz najbliższych swoim talentem kulinarnym. 

Składniki: 

  • osiem jajek ugotowanych na twardo, 
  • 100 g łososia wędzonego, 
  • 200 g serka mascarpone, 
  • trzy łyżki soku z cytryny, 
  • sól i pieprz, 
  • świeży koperek. 

Przygotowanie: 

  1. Jajka obierz i przekrój na równe połówki.  
  2. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do osobnej miseczki. 
  3. Przy pomocy widelca rozgnieć żółtka, a następnie dodaj drobno posiekanego łososia, serek mascarpone i sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  4. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  5. Przy użyciu rękawa cukierniczego wypełnij farszem połówki jajek. Udekoruj posiekanym koperkiem

Jesteś miłośnikiem nieco ostrzejszych smaków? W takim razie postaw na jajka faszerowane łososiem i chrzanem. Zrobisz je w ten sam sposób, zamieniając jedynie serek mascarpone na chrzan. 

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Poznaj nasz niezawodny sposób

Prosty przepis na jajka faszerowane awokado i łososiem 

Świeże, dojrzałe awokado jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Z tego też względu owoc ten jest uwielbiany przez wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia. Jeśli należysz do grona tych osób, koniecznie musisz spróbować przepisu na jajka faszerowane łososiem i awokado, które będą świetnym urozmaiceniem wielkanocnego stołu. 

Składniki: 

  • sześć jajek ugotowanych na twardo, 
  • 100 g łososia wędzonego, 
  • awokado, 
  • cebulka dymka,  
  • jedna łyżka majonezu light, 
  • jedna łyżeczka soku z limonki, 
  • sól, pieprz, 
  • świeży koperek. 

Przygotowanie: 

  1. Jajka obierz i przekrój na pół. 
  2. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnej miseczki. 
  3. Miąższ z awokado dodaj do miseczki, skrop sokiem z limonki, aby nie ściemniał i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami - posiekaną dymką i majonezem. Ucieraj widelcem na jednolitą masę. 
  4. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  5. Przy użyciu łyżki lub rękawa cukierniczego wypełnij farszem połówki jajek, a następnie udekoruj je wędzonym łososiem i koperkiem