Zamknij

Jajka faszerowane chrzanem - jak zrobić?

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 14:38
Jajka faszerowane chrzanem.
fot. Shutterstock

Jajka faszerowane to szybka i prosta przystawka - idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Jaja można przygotować na wiele kreatywnych sposobów, dowolnie miksując dodatki, aby stworzyć smaczną kombinację. Sprawdź, jak łatwo zrobić jajka faszerowane chrzanem.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć faszerowanych jaj. Ta pyszna i prosta w wykonaniu przystawka znakomicie smakuje w połączeniu z chrzanem, który nadaje masie jajecznej dodatkowej pikanterii. Poznaj przepisy na faszerowane jajka z chrzanem i tuńczykiem i faszerowane jajka z szynką. 

Zobacz także: Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Poznaj najlepszy przepis na pyszne śniadanie!

Jajka faszerowane chrzanem - idealna przystawka na Wielkanoc 

Jajka faszerowane chrzanem to potrawa, która często gości na świątecznym stole. Chrzan zajmuje wyjątkowe miejsce w polskiej kuchni - dodajemy go do wielu tradycyjnych dań i część z nas nie wyobraża sobie bez niego Wielkanocy. 

Faszerowane jajka z jego dodatkiem z pewnością zasmakują całej rodzinie. Ich zaletą jest fakt, że możesz zrobić je dzień wcześniej i w dniu uroczystego śniadania podać do stołu udekorowane majonezem, plasterkami rzodkiewki lub ogórka. Z gotowej pasty jajecznej z dodatkiem chrzanu możesz również zrobić farsz do mięsa. Schab faszerowany jajkiem i chrzanem, nazywany też schabem po warszawsku, to mięsne kieszonki nadziewane masą jajeczno-chrzanową w galarecie. 

Zobacz także: Jak rozbić jajko? Przez całe życie robiliście to źle
 

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem? 

Przygotuj: 

  • cztery jajka, 
  • jedną puszkę tuńczyka w sosie własnym, 
  • jedną łyżeczkę chrzanu, 
  • cztery rzodkiewki, 
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki, 
  • majonez. 

Sposób przygotowania: 

  1. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka do miseczki. 
  2. Żółtka utrzyj z majonezem, tuńczykiem i chrzanem, dodaj natkę pietruszki. 
  3. Połówki jaj napełnij gotową masą. Jeśli chcesz, aby faszerowane jajka wyglądały bardziej elegancko, do nałożenia masy wykorzystaj rękaw cukierniczy z ząbkowaną końcówką.  
  4. Podawaj na ozdobnym talerzu udekorowane plasterkami rzodkiewek. 

Zobacz także: Jakie jajka kupować w sklepie? Warto poznać te oznaczenia

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i chrzanem? 

Przygotuj: 

  • sześć jajek, 
  • 200 g szynki, 
  • łyżkę posiekanego szczypiorku, 
  • dwie łyżeczki chrzanu, 
  • od dwóch do trzech łyżek majonezu, 
  • sól i pieprz, 
  • liście sałaty do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka łyżeczką i rozetrzyj je z chrzanem.  
  2. Dodaj drobno pokrojoną wędlinę, szczypiorek i majonez - tyle, aby pasta miała odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  3. Połówki jajek napełnij gotowym farszem i ułóż na ozdobnym talerzu udekorowanym liśćmi sałaty.