Zamknij
Jajecznica ze szparagami
fot. Shutterstock

Znudziła ci się tradycyjna jajecznica? Ta z dodatkiem szparagów będzie ciekawym urozmaiceniem twojego śniadania. Sprawdź, jak ją zrobić.

Jajecznica to idealna opcja na pierwszy posiłek, szczególnie wtedy, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. W wiosenne dni warto wzbogacić jej smak o szparagi, które są prawdziwym sezonowym rarytasem. Takie danie w połączeniu ze świeżym, aromatycznym pieczywem to kulinarna uczta, która już od rana wprowadzi cię w doskonały nastrój.

Jajecznica ze szparagami – łatwy przepis

Jajecznica w takiej odsłonie jest łatwa do przygotowania. Kluczem do jej wyjątkowego smaku są odpowiednio przyrządzone szparagi. Najlepiej podsmażyć je na maśle z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu będą jeszcze lepsze. Warto dodać do jajecznicy także odrobinę wody gazowanej, co sprawi, że stanie się ona delikatniejsza.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
4 jajka
3 zielone szparagi
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz ziołowy
bazylia
50 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Szparagi myjemy, obieramy i drobno kroimy.
  2. Następnie podsmażamy je na patelni z dodatkiem masła i soku z cytryny przez ok. 10 minut, aż staną się miękkie.
  3. Jajka delikatnie ubijamy w naczyniu, dodajemy do nich wodę gazowaną i wylewamy je na patelnię.
  4. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jajecznica ze szparagami – sposób podania

Jajecznica ze szparagami jest delikatna i puszysta. Można serwować ją ułożoną na liściach sałaty oraz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Takie zielone akcenty na talerzu sprawią, że będzie wyglądała niezwykle wiosennie i apetycznie.

Zobacz także: Jak gotować białe szparagi? Podpowiadamy