Zamknij
Jajecznica z kurkami, boczkiem i cebulą - przepis
fot. Shutterstock

Kurki to pyszne grzyby, które warto wykorzystać w sezonie. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy. Sprawdź nasz szybki przepis na to śniadanie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 jajka
50 g kurek
1/2 cebuli
25 g boczku wędzonego
1/2 natki pietruszki
5 g masła
Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Masło rozgrzewamy na patelni.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy do zeszklenia.
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy go, aż się przyrumieni. 
  4. Kurki dokładnie myjemy, odcedzamy, a potem dodajemy do zawartości patelni wraz z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy wszystko razem, aż grzyby zmiękną.
  5. Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, aż jajecznica się zetnie - w zależności od naszych upodobań smakowych. 
  6. Podajemy ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami oraz warzywami sezonowymi. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kurki to pyszne grzyby, które warto wykorzystać w sezonie, gdy są świeże. Dzięki temu możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i cennymi właściwościami zdrowotnymi. Najpopularniejszym przepisem na ich wykorzystanie są kurki ze śmietaną, sos kurkowy lub makaron z kurkami. Te grzyby to jednak też świetny pomysł na śniadanie, stąd też niezwykła popularność jajecznicy z kurkami. 

Jajecznica z kurkami - co do niej dodać?

Jajecznicę z kurkami można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest potrawa z dodatkiem boczku i cebuli z naszego przepisu. Warto jednak dobrać też do niej inne dodatki.

 Produkty, które także świetnie sprawdzą się do jajecznicy z kurkami to:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • pomidory lub pomidorki koktajlowe,
  • szczypiorek,
  • koperek, 
  • suszone pomidory.

Oprócz produktów, które wrzucamy do środka potrawy, warto też wykorzystać nowalijki, czyli wiosenne warzywa jako dodatek do jajecznicy. Świetnie pod tym względem sprawdzą się świeże pomidory, ogórki oraz rzodkiewki. Pamiętajcie też o najlepszym dodatku do jajecznicy, jakim jest świeże pieczywo. Jeżeli go nie posiadacie, zawsze możecie przyrządzić pyszne grzanki. 

Zobacz także: Poznaj ten prosty trik na jajecznicę. Wyjdzie idealna

Kurki - jak przechowywać? 

Gdy macie nadmiar kurek i nie chcecie wszystkich wykorzystać naraz, warto zastanowić się, jak je przechować. Podpowiadamy, jaka forma przetrzymywania będzie dla nich najlepsza. 

Świeże kurki możecie przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jeżeli zamierzacie wykorzystać je później, wówczas zdecydujcie się na ich zamrożenie. 

Żeby zamrozić kurki, należy dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Można je też na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie z solą, żeby mieć pewność, że są dobrze oczyszczone. Inaczej mogą być gorzkie po rozmrożeniu.

Następnie wkładamy grzyby do woreczków. W taki sposób możemy je przechowywać w zamrażarce nawet do 8 miesięcy. 

Zobacz także: Czy rzodkiewkę można mrozić? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.  

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?