Zamknij
Jajecznica
fot. Shutterstock

Chcesz zdrowo i z uśmiechem zacząć dzień? Poznaj naszą sprawdzoną recepturę na jajecznicę z cukinią. Jej zrobienie zajmie ci dosłownie chwilę.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego tak ważne jest, aby było nie tylko smaczne, ale również dostarczało wielu cennych dla zdrowia składników. Znudziła ci się jajecznica w tradycyjnym wydaniu? W takim razie sięgnij po jej nieco odświeżoną wersję z dodatkiem cukinii. To świetny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Jajecznica z cukinią - przepis

Ten przepis idealnie sprawdzi się o poranku, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych posiłków, a chcesz przyrządzić dla domowników coś pysznego. Takie śniadanie zrobisz w mniej niż pół godziny. Najważniejszy w tym przypadku jest wybór odpowiedniej cukinii. Najlepiej sięgać po młode warzywa, ponieważ wyróżniają się jędrnością i subtelnym smakiem. Aby wzbogacić smak jajecznicy warto wykorzystać także różne przyprawy, np. bazylię lub tymianek.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
4 jajka
1 średniej wielkości cukinia
3 łyżki masła
sól
pieprz
szczypta bazylii
tymianek

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności należy umyć cukinię, a następnie pokroić ją w małą kosteczkę.
  2. Pokrojone warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, aż staną się miękkie.
  3. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze przez chwilę wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając.
  4. Całość przyprawiamy dla lepszego smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Śniadanie z jajek na zdrowy początek dnia

Jajecznica z dodatkiem cukinii najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz innymi warzywami. Takie śniadanie to wartościowy posiłek, który warto dodać do swojego menu. Cukinia zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. żelazo, potas oraz fosfor. Dzięki niewielkiej kaloryczności jej spożywanie zalecane jest osobom będącym na diecie. Jajka to z kolei bogate źródło białka i wapnia. A jakie są wasze ulubione dania z cukinią?