Zamknij
Domowe jagodzianki z kruszonką - babciny przepis
fot. Shutterstock

Jagodzianki to pyszne drożdżówki, które nadają się na śniadanie, deser, a nawet kolację. Zobaczcie, jak je przygotować i przechowywać w domu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 g jagód
700 g mąki pszennej
50 g drożdży
4 jajka
250 ml mleka
160 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny
Szczypta soli
100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Drożdże łączymy z mlekiem i 250 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, żeby zrobił się rozczyn. 
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy je ze 100 g cukru na pulchną masę. Białka pozostawcie, bo przydadzą się później. 
  3. Do dużej miski przesiewamy kolejne 250 g mąki. Dodajemy do niej rozczyn z drożdży, ubite żółtka i szczyptę soli.
  4. Wyrabiamy ciasto tak, żeby tworzyły się w nim pęcherzyki powietrza. Cały czas je uklepujemy, aż powstanie gładka masa. 
  5. W małym garnku roztapiamy 60 g masła, a potem wlewamy je stopniowo do ciasta. Dodajemy też startą skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrabiamy.
  6. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, żeby podwoiło swoją objętość. 
  7. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. 100 g zimnego masła wyrzucamy na stolnicę. Siekamy je w kostkę. Później wsypujemy do tego 200 g mąki oraz 100 g cukru pudru i wszystko razem jeszcze siekamy. Na końcu zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. 
  8. Na patelni podsmażamy jagody z 50 g cukru.
  9. Następnie dzielimy ciasto drożdżowe na kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nim uformowane drożdżówki.
  10. Każdą drożdżówkę smarujemy białkiem jaja, a następnie na środek wykładamy masę z jagód. Całość posypujemy kruszonką, którą skubiemy ze schłodzonego wcześniej ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sezon na jagody warto wykorzystać w stu procentach. Można je jeść prosto z krzaczka, ale też stworzyć z nich wyjątkowe potrawy. Wśród najpopularniejszych przepisów, w których wykorzystuje się te leśne owoce, są m.in. pierogi z jagodami, naleśniki z jagodami oraz nalewka z jagodami. Można też zrobić zjawiskowe muffiny z jagodami lub tradycyjne ciasto z jagodami. Jednym z naszych ulubionych przepisów są jednak babcine jagodzianki, czyli drożdżówki z jagodami i kruszonką.

Jagodzianki - doskonały pomysł na śniadanie i deser

Przepis na jagodzianki możecie znaleźć powyżej. Są to słodkie bułki drożdżowe, które są doskonałym pomysłem na śniadanie. Najlepiej będą wówczas komponować się z mlekiem.

Jagodzianki to też doskonały pomysł na deser. Rewelacyjnie pasują do kawy i herbaty podobnie jak ciasto drożdżowe z jagodami lub tradycyjny placek z jagodami

Jak przechowywać jagodzianki?

Gdy już macie gotowe jagodzianki, warto zastanowić się nad tym, jak je przechowywać. Zazwyczaj bowiem jest ich na tyle dużo, że nie da się ich zjeść jednorazowo.

Jagodzianki najlepiej smakują prosto z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Możecie je jednak zapakować do papierowej torby i zjeść na drugi dzień. Jeżeli chcecie przechować je 2-3 dni, wówczas włóżcie je do hermetycznie zamykanego pojemnika. Najlepiej przetrzymywać je w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także:  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z babcinego przepisu. Jest przepyszne

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?