Zamknij
Jaglanka z mlekiem kokosowym
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie? Poznaj zalety pysznej jaglanki na mleku kokosowym. Zrobisz ją błyskawicznie.

Jaglanka to idealna opcja, kiedy rano brakuje ci czasu, a chcesz zjeść na śniadanie coś smacznego i jednocześnie łatwego w przygotowaniu. W tym przepisie na jaglankę, tradycyjne mleko zastąpimy kokosowym. Możesz je kupić gotowe lub skorzystać ze sprawdzonych przepisów na domowe mleko roślinne.

Jaglanka na mleku kokosowym – sprawdzony przepis

Połączenie kaszy jaglanej z delikatnym mlekiem kokosowym smakuje wybornie, a przy tym jest bardzo zdrowe. Nic dziwnego, że tak wiele osób chętnie włącza ją do swojej diety. Takie danie zrobisz szybko bez większego przygotowania. Jaglanka idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie w ciągu dnia. Dla urozmaicenia jej smaku możesz dodać do niej migdały, orzechy lub inne ulubione dodatki.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Na początek kaszę musimy dokładnie opłukać, a następnie wsypać do garnka.
  2. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza stanie się miękka.
  3. Dodajemy cukier i miód dla lepszego smaku i dokładnie mieszamy.
  4. Gotową jaglankę posypujemy cynamonem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jaglanka na mleku kokosowym – właściwości odżywcze

Jaglanka w takim wydaniu idealnie smakuje w połączeniu z malinowym sokiem. Możesz również dodać do niej ulubione owoce. To znakomita opcja dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Ponadto kasza jaglana to bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. żelazo, fosfor, cynk oraz witaminy B1 i B2. Jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka. Pozwala także zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Mleko kokosowe wykazuje natomiast właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Skusicie się na takie śniadanie?