Zamknij
Hummus z bakłażana
fot. Shutterstock

Znudził ci się hummus w tradycyjnym wydaniu? Sprawdź, jak przyrządzić go z dodatkiem bakłażana. Jego smak nie ma sobie równych.

Latem chętnie sięgamy po warzywne pasty kanapkowe, które mogą być znakomitą alternatywą dla masła czy innych smarowideł. Są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają wiele witamin i minerałów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić hummus, ale w nieco innej odsłonie. Dodamy bowiem do niego odrobinę bakłażana.

Zobacz także: Tarta z bakłażanem to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak ją zrobić

Hummus z bakłażana - latwa receptura

Hummus w takim wydaniu to idealna propozycja na śniadanie lub kolację dla osób, które lubią sięgać po ciekawe połączenia smakowe. Jego delikatna, kremowa konsystencja sprawia, że wprost trudno mu się oprzeć. W tym przepisie główną rolę odgrywa bakłażan. Aby mieć pewność, że jest dojrzały, zwróć uwagę na jego skórkę. Powinna być gładka, odpowiednio twarda i bez widocznych przebarwień.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 bakłażan
3 łyżki pasty tahini
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Bakłażan myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie plastry.
  3. Układamy go na blaszce do pieczenia i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
  4. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
  5. Kiedy wystygnie, wrzucamy go do blendera.
  6. Dodajemy do tego pozostałe składniki i wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Hummus z bakłażana - sposób podania

Hummus z bakłażana to przysmak, który pokochasz od pierwszego spróbowania. Taka pasta pasuje nie tylko do kanapek. Możesz serwować ją również z tortillą lub krakersami. Aby ładnie prezentowała się na kuchennym stole, warto udekorować ją natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Zobacz także: Krem z bakłażana smakuje wybornie. Oto łatwy przepis

loader