Zamknij
Hummus marchewkowy
fot. Shutterstock

Szukasz sprawdzonego pomysłu na śniadanie? Ten hummus marchewkowy zachwyca intensywnym smakiem. Sprawdź, jak go zrobić.

Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Poranne menu warto uzupełnić o pasty warzywne, które znakomicie komponują się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Sprawdź, jak przyrządzić hummus marchewkowy, który wzbogaci smak przygotowanych przez ciebie kanapek.

Hummus marchewkowy – łatwy przepis

Hummus w takiej odsłonie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W zestawieniu z tortillą może być również smaczną przekąską na spotkaniach ze znajomymi. Przygotowanie takiej pasty nie jest skomplikowane. Możesz być pewny, że ten przysmak zagości w twojej kuchni na dłużej.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty tahini
szczypta soli
pieprz ziołowy
3 marchewki
oliwa z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę odcedzamy i umieszczamy w misce. Kilka łyżek pozostałej zalewy zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz czosnku.
  4. Do ciecierzycy dodajemy podsmażone warzywa, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz pastę tahini i wszystko razem blendujemy.
  5. Do gotowej masy wlewamy odrobinę soku z cytryny oraz zalewę i przyprawiamy ją do smaku.
  6. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Hummus marchewkowy – właściwości odżywcze

Hummus marchewkowy to smaczna, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Ciecierzyca to bowiem bogate źródło białka. Zawiera również błonnik, witaminy oraz magnez, żelazo, fosfor i wapń. Poza tym jej regularne spożywanie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i reguluje ciśnienie krwi.