Zamknij
Hummus z dyni
fot. Shutterstock

Uwielbiasz hummus? Sięgnij po naszą jesienną odsłonę. Hummus z dyni to pyszna propozycja na śniadanie. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku.

Sezon dyniowy trwa w najlepsze, dlatego to idealny czas, aby sięgnąć po różne ciekawe przepisy z dynią w roli głównej. Tym razem zdradzimy ci przepis na hummus, ale w trochę zmienionej formie. Jeżeli jesteś fanem jego klasycznej wersji, koniecznie musisz sięgnąć również po ten smak. Ciecierzyca w połączeniu z dynią stanowi w tym przypadku ciekawą, pyszną kombinację.

Taka pasta to również samo zdrowie. W dyni znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, wapń, potas czy cynk. Dostarcza ona również dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga procesy trawienne i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ciecierzyca to z kolei bogate źródło białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Hummus dyniowy  - przepis

Przepis na hummus jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przyrządzenia pasty najlepiej wybrać dynię hokkaido, którą wyróżnia piękny koloryt i słodki, zwarty miąższ. Jej uniwersalne zastosowanie sprawia, że jest chętnie wykorzystywana przez szefów kuchni. Smak pasty podkreślisz dzięki aromatycznym przyprawom.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia wegetariańska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
puszka ciecierzycy
1 mała dynia
100 g tahini
przyprawy: sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kuminu
ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy na mniejsze części, pozbywamy się pestek i pieczemy w piekarniku przez ok. pół godziny w temp. 190 st. Celsjusza.
  2. Po upieczeniu pozbywamy się z niej skórki i dokładnie blendujemy.
  3. Do gotowego puree z dyni dodajemy kolejno ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czosnek oraz sok z cytryny i całość ponownie miksujemy.
  4. Na koniec przyprawiamy dla lepszego smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Hummus z dyni – z czym podawać?

Hummus w takiej odsłonie to znakomity dodatek do różnych dań. Smakuje wybornie zarówno na kanapkach, jak i w postaci oddzielnego dipu. Świetnie sprawdzi się również jako pyszna i zdrowa przekąska na imprezę w zestawieniu np. z krakersami. W tym przypadku pastę najlepiej serwować w oddzielnej miseczce, a przed podaniem udekorować ją ziarnami dyni lub sezamem. A jaki jest wasz ulubiony przepis na hummus?