Oceń
Jesteś miłośnikiem herbaty? Sięgnij po jej wersję z pigwą oraz odrobiną miodu. Możesz być pewny, że jej wyjątkowy smak i aromat pozostaną z tobą na dłużej.
Nie ma nic lepszego w jesienne wieczory niż kubek gorącej herbaty. Taki napój nie tylko pomaga się zrelaksować, ale również ma liczne właściwości zdrowotne. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jesienią warto wzbogacić smak herbaty o sezonowe owoce. Pigwa sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Jest to znakomity składnik soków, nalewek oraz konfitur, a tym razem wykorzystamy go do zrobienia pysznego, rozgrzewającego napoju. Poznaj ten wyjątkowy przepis.
Herbata z pigwą i miodem – sprawdzona receptura
Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez smaku aromatycznej herbaty, to ten przepis z pewnością skradnie twoje serce. Połączenie soczystej pigwy z delikatnym, słodkim miodem tworzy unikalną kombinację smaków, której nie można się oprzeć. Taka herbata idealnie sprawdzi się, kiedy spodziewasz się gości lub gdy zwyczajnie pragniesz odpocząć w domowym zaciszu po pracowitym dniu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
liście czarnej herbaty |
2 łyżeczki miodu |
owoc pigwy |
cytryna |
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zaparzamy herbatę.
- Pigwę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Do gotowej herbaty dodajemy dwa plastry owoców oraz łyżeczkę soku z cytryny.
- Napój dosładzamy miodem według własnych upodobań.
Herbata z pigwą i miodem – właściwości zdrowotne
Herbata z dodatkiem pigwy i miodu idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. Pigwa zawiera bowiem dużą ilość witaminy C, która skutecznie wzmacnia odporność oraz pomaga w walce z kaszlem i przeziębieniem. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywanie owoców pigwy zalecane jest również w przypadku problemów z niestrawnością. A jaki jest wasz ulubiony przepis na jesienną herbatę?
Ocen artykuł