Zamknij
Herbata
fot. Shutterstock

Herbata o smaku śliwkowym rozgrzeje cię w chłodne dni. W dodatku zrobisz ją bardzo szybko. Poznaj ten sprawdzony przepis.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Napój ten sprawdzi się zarówno o poranku, w pracy, jak i podczas popołudniowego relaksu. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić jego zimową wersję z dodatkiem śliwek, które wypełnią twój dom pięknym zapachem.

Herbata śliwkowa – łatwy przepis

Herbata w takiej owocowej odsłonie podbije serca nawet najbardziej wymagających miłośników tego napoju. Jej unikalny smak i aromat sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu lub umili ci spotkania z przyjaciółmi. Poza tym jej zrobienie zajmie ci dosłownie chwilę.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
garść suszonych śliwek
2 łyżeczki czarnej herbaty
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. W małym rondelku umieszczamy śliwki i gotujemy je przez chwilę na małym ogniu.
  2. Herbatę w filiżance zalewamy wrzącym wywarem i dla lepszego smaku dodajemy do niej kilka ugotowanych śliwek oraz sok z cytryny.
  3. Na koniec napój przyprawiamy miodem oraz cynamonem i wszystko dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Herbata śliwkowa – właściwości zdrowotne

Herbata śliwkowa jest nie tylko smaczna, ale również korzystnie wpływa na zdrowie. Doskonale rozgrzewa organizm w zimowe dni. Ponadto dzięki zawartości suszonych śliwek usprawnia pracę układu trawiennego. Owoce te to bowiem źródło dużej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje metabolizm. Nie pozostaje więc nic innego, jak usiąść wygodnie w fotelu i delektować się wybornym smakiem tego napoju.