Oceń
Szukasz pomysłu na świąteczne wypieki? Sprawdź, jak zrobić kruche ciastka z ciasta francuskiego. Będziesz zaskoczony, że jest to aż takie proste.
Ciasto francuskie ze względu na swoją lekką, puszystą konsystencję oraz aksamitny smak idealnie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Można zrobić z niego wiele pysznych przekąsek. Znakomicie smakuje serwowane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Doskonale komponuje się ze szpinakiem, dżemem lub kremem czekoladowym. Dziś zdradzimy ci, jak zrobić pyszne gwiazdki z ciasta francuskiego, które idealnie sprawdzą się jako świąteczny deser dla całej rodziny.
Gwiazdki z ciasta francuskiego – łatwy przepis
Wykonanie takich ciastek nie powinno ci sprawić trudności, nawet jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Aby nieco wzbogacić smak naszego deseru, dodamy do niego odrobinę delikatnych powideł śliwkowych. W tym przepisie najważniejsze są chęci, pozytywna atmosfera i świąteczny nastrój. Wszystkie te czynniki są gwarancją udanego wypieku.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
35 min
- Dla ilu osób
dla 15 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 duży płat ciasta francuskiego |
2 jajka |
szklanka powideł śliwkowych |
Sposób przygotowania
- Z ciasta francuskiego wycinamy jednakowe gwiazdki za pomocą foremki.
- Wszystkie ciastka smarujemy przy użyciu pędzelka roztrzepanym jajkiem.
- Na środku każdej gwiazdki nakładamy niewielką ilość powideł śliwkowych.
- Gotowe ciastka pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Gwiazdki z ciasta francuskiego – jak je serwować?
Takie świąteczne ciasteczka to znakomita przekąska dla małych i dużych łasuchów. Doskonale komponują się z herbatą, kawą albo ciepłym mlekiem. Aby nieco podkreślić ich smak, można dodatkowo posypać je cynamonem lub cukrem pudrem. A wy lubicie takie świąteczne, słodkie niespodzianki?
Ocen artykuł