Zamknij
Gruszki w syropie - przepis na deser idealny na jesień i zimę
fot. Shutterstock

Gruszki w syropie to deser idealny na jesień i zimę, ponieważ dzięki niemu możemy zamknąć w słoiku smak lata. Sprawdźcie, jak go przygotować.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
10 gruszek
1 l wody
500 g cukru
1 cytryna
5 łyżek cynamonu
10 goździków

Sposób przygotowania

Z tego przepisu wychodzi około 5 dużych słoików gruszek w syropie. 

  1. Gruszki dokładnie umyj, obierz, a następnie przekrój na pół, wydrąż z nich gniazda nasienne i podziel owoce na ćwiartki. 
  2. Zagotuj w garnku wodę z cukrem, wyciśniętym sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami. 
  3. Do wrzącej wody wrzuć gruszki i gotuj około 10 minut, aż owoce zmiękną (uważaj, żeby się nie rozgotowały). 
  4. Tak przygotowane gruszki na gorąco przekładaj do słoików wraz z syropem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gruszki w syropie - jak zapasteryzować słoik i przechowywać?

Gruszki w syropie najlepiej przechowywać w zapasteryzowanych słoikach. Wystarczy zakręcić naczynia z gorącymi przetworami w środku. Następnie wkładamy je do wrzącej wody na około 20 minut. Po upływie tego czasu wystawiamy na blat do góry dnem i czekamy, aż wystygną.

Zapasteryzowane słoiki z gruszkami w syropie najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Tak zabezpieczone przetrwają cały sezon jesienno-zimowy. 

Gruszki - właściwości

Przetwory z gruszek warto robić, ponieważ są to bardzo zdrowe owoce. Dzięki przechowywaniu ich w słoikach możemy cieszyć się ich bogatym smakiem oraz cennymi właściwościami zdrowotnymi. Oto najważniejsze z nich: 

  • hamują kaszel,
  • zmniejszają gorączkę, 
  • regulują ciśnienie krwi, 
  • zapobiegają udarom mózgu,
  • poprawiają trawienie, 
  • zwalczają nadciśnienie, 
  • mają dużą zawartość sodu i potasu, 
  • zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, 
  • mają sporą zawartość błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej, 
  • mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i tarczycy,
  • zapobiegają utracie wapnia w kościach i korzystnie wpływają na problemy ze stawami. 

Zobacz także: Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy

loader