Zamknij
Gruszki w czekoladzie z migdałami
fot. Shutterstock

Gruszki w czekoladzie to smak, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie jesieni. Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością pokocha je każdy miłośnik czekoladowych przysmaków. Poznaj szybki i łatwy przepis na pyszny jesienny deser.

Gruszki w czekoladzie to idealny przysmak, kiedy po całym dniu pracy masz ochotę na coś słodkiego. Ten deser znakomicie sprawdzi się także, gdy spodziewasz się gości i chcesz przygotować dla nich coś wyjątkowego.

Gruszki w czekoladzie - przepis

Warto pamiętać, że smak deseru w dużej mierze będzie zależał od wyboru odpowiednich składników. Przede wszystkim zwróć uwagę na rodzaj gruszek. Powinny być one odpowiednio dojrzałe, ale jednocześnie niezbyt twarde. W tym przypadku najlepiej postawić także na wysokiej jakości czekoladę, która idealnie będzie komponować się ze słodyczą owoców. Przygotowanie tego deseru zajmuje tylko chwilę i jest łatwe, nawet dla osób, które na co dzień nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
5 gruszek
1 cytryna
5 łyżek cukru
tabliczka ciemnej lub białej czekolady
3 szklanki wody
300 g migdałów lub łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, a następnie usuwamy z nich gniazda.
  2. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz cukier.
  3. Gruszki wkładamy do gotującej się wody i trzymamy je tak na małym ogniu przez ok. 7-10 min. do momentu, aż staną się miękkie, następnie wykładamy na talerz i czekamy, aż wystygną.
  4. W małym rondlu rozpuszczamy czekoladę.
  5. Owoce polewamy gotowym sosem czekoladowym i posypujemy dla dekoracji migdałami lub orzechami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gruszki w czekoladzie – jak podawać?

Gotowy deser najlepiej serwować na oddzielnych talerzykach, które również warto dodatkowo ozdobić czekoladą i płatkami migdałów. Do dekoracji można wykorzystać również laski cynamonu, które zapewnią wyjątkowy aromat. Pysznym dodatkiem do tego deseru mogą być również waniliowe lub śmietankowe lody. A jaki jest wasz ulubiony jesienny przysmak?