Zamknij
Kubek gorącej czekolady
fot. Shutterstock

Masz ochotę na odrobinę słodyczy? Sięgnij po czekoladę na gorąco z cynamonem, która osłodzi ci każdy pochmurny dzień.

W jesienne, chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż kubek gorącej czekolady. Ma działanie rozgrzewające, a jej intensywny smak i aromat doda ci energii i z pewnością poprawi nastrój. Taka kombinacja smaków idealnie sprawdzi się, kiedy za oknem pogoda nie nastraja optymistycznie, a jedyne o czym marzysz to otulić się kocem i wyruszyć w tę słodką kulinarną podróż.

Gorąca czekolada z cynamonem

Ten przepis na czekoladę na gorąco zrobisz w kilka chwil. Aby jeszcze bardziej podkreślić jej smak, dodaj do niej szczyptę cynamonu. Idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany lub piankami marshmallow. Możesz być pewny, że jeśli już raz sięgniesz po tę recepturę, to będziesz wracał do niej częściej.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
szklanka mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
100 ml śmietanki kremowej 30%
bita smietana

Sposób przygotowania

  1. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze części, zostawiając dwie kostki do późniejszej dekoracji.
  2. Do małego garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy pozostałe składniki.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Czekolada powinna mieć gęstą, kremową konsystencję.
  4. Na koniec przygotowany napój możemy udekorować startą czekoladą lub bitą śmietaną.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Czekolada – właściwości

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że gorzka czekolada to źródło wielu cennych składników dla zdrowia. Przede wszystkim zawiera dużą ilość magnezu, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji i zapobiega chorobom serca. W czekoladzie znajdziemy również liczne antyoksydanty, które chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych. Ponadto, podnosząc poziom serotoniny w organizmie, wprowadza nas w dobry nastrój. Gotowi na słodki deser?