Zamknij

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej. Sprawdź nasz przepis

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 11.12.2020 16:29
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanek w garnuszku
fot. Shutterstock

Z jakim daniem kojarzą Ci się święta? Wszystko, co najściślej wiąże się z potrawami typowymi dla świąt Bożego Narodzenia, znajdziemy w gołąbkach wigilijnych z kaszy gryczanej. Słodka kapusta, intensywny smak kaszy gryczanej i aromat leśnych grzybów. Zgodzisz się z nami?

Choć na świątecznym stole głównym daniem z kapusty zwykle jest bigos, warto również przyrządzić gołąbki z kaszą gryczaną. Obawiasz się, że to zbyt pracochłonna potrawa? Wprawdzie trzeba włożyć nieco wysiłku w jej przygotowanie, ale jej wspaniały smak wynagradza cały ten trud. Zwłaszcza że to przepyszne, aromatyczne danie z powodzeniem przechowasz w zamrażarce, a odgrzewane nabierze jeszcze więcej smaku. Można też śmiało powiedzieć, że wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami są doskonałym daniem obiadowym przez cały rok. Wystarczy, że podasz je z chlebem lub ziemniakami – całymi z koperkiem albo w postaci purée.

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – przepis

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej najlepiej przygotować w dużej ilości. Doskonale nadają się do zamrożenia, a ich podgrzanie sprawi, że staną się jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 60 dag suszonych grzybów
  • 400 ml wody
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. 1–2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania gołąbków zalej 60 dag suszonych grzybów 400 ml wrzącej wody.
  2. Naszykuj duży garnek, w którym zmieści się główka kapusty. Wlej wodę do połowy objętości garnka i zagotuj ją z łyżeczką soli.
  3. Z główki kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z gotującą się wodą. Gotuj warzywo 15 minut, obróć na drugą stronę i gotuj kolejne 10 minut. Ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i odstaw do ostudzenia. Po kilkunastu minutach zdejmij liście i odetnij zgrubiałą u nasady część. Kilka zewnętrznych liści ułóż na dnie garnka, w którym będą się gotować gołąbki.
  4. 2 szklanki kaszy gryczanej gotuj w 4 szklankach osolonej wody przez 15 minut.
  5. Grzyby wyjmij z wody, w której się moczyły, i drobno je pokrój. Wodę odstaw, będzie potrzebna później.
  6. 2 cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 1/2 kostki masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż razem z cebulą ok. 5 minut. Przełóż zawartość patelni do miski i dodaj do niej ugotowaną kaszę gryczaną. Dodaj sól, pieprz i starannie wymieszaj składniki.
  7. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
  8. Dodaj wodę pozostałą z moczenia grzybów i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu około 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – jak podawać?

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej możesz podawać jako samodzielne danie bez dodatków, jednak jeszcze lepiej będą smakować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Sos grzybowy do gołąbków wigilijnych z kaszy gryczanej – przepis

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby. Jeśli używasz grzybów mrożonych, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Smaż wszystko pod przykryciem ok. 10 minut.
  3. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką i dobrze wymieszaj z cebulą i grzybami.

Po doprawieniu solą i pieprzem pyszny sos grzybowy jest gotowy.

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – podsumowanie

Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć swoich gości oraz domowników, gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej to doskonały pomysł. Możesz podawać je w kilku odsłonach – z różnymi sosami, solo lub z ziemniakami. Dzięki temu będzie to nie tylko danie wigilijne, ale także pyszny domowy obiad.

Jeżeli masz ochotę wypróbować inne danie z kaszą gryczaną, sprawdź nasz przepis na kulebiak.

Zobacz także: Gołąbki bez zawijania. Poznaj szybszy sposób na to tradycyjne danie!