Oceń
Z jakim daniem kojarzą Ci się święta? Wszystko, co najściślej wiąże się z potrawami typowymi dla świąt Bożego Narodzenia, znajdziemy w gołąbkach wigilijnych z kaszy gryczanej. Słodka kapusta, intensywny smak kaszy gryczanej i aromat leśnych grzybów. Zgodzisz się z nami?
Choć na świątecznym stole głównym daniem z kapusty zwykle jest bigos, warto również przyrządzić gołąbki z kaszą gryczaną. Obawiasz się, że to zbyt pracochłonna potrawa? Wprawdzie trzeba włożyć nieco wysiłku w jej przygotowanie, ale jej wspaniały smak wynagradza cały ten trud. Zwłaszcza że to przepyszne, aromatyczne danie z powodzeniem przechowasz w zamrażarce, a odgrzewane nabierze jeszcze więcej smaku. Można też śmiało powiedzieć, że wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami są doskonałym daniem obiadowym przez cały rok. Wystarczy, że podasz je z chlebem lub ziemniakami – całymi z koperkiem albo w postaci purée.
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – przepis
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej najlepiej przygotować w dużej ilości. Doskonale nadają się do zamrożenia, a ich podgrzanie sprawi, że staną się jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 1 duża główka białej kapusty
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 60 dag suszonych grzybów
- 400 ml wody
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1/2 kostki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- 1–2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania gołąbków zalej 60 dag suszonych grzybów 400 ml wrzącej wody.
- Naszykuj duży garnek, w którym zmieści się główka kapusty. Wlej wodę do połowy objętości garnka i zagotuj ją z łyżeczką soli.
- Z główki kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z gotującą się wodą. Gotuj warzywo 15 minut, obróć na drugą stronę i gotuj kolejne 10 minut. Ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i odstaw do ostudzenia. Po kilkunastu minutach zdejmij liście i odetnij zgrubiałą u nasady część. Kilka zewnętrznych liści ułóż na dnie garnka, w którym będą się gotować gołąbki.
- 2 szklanki kaszy gryczanej gotuj w 4 szklankach osolonej wody przez 15 minut.
- Grzyby wyjmij z wody, w której się moczyły, i drobno je pokrój. Wodę odstaw, będzie potrzebna później.
- 2 cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 1/2 kostki masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż razem z cebulą ok. 5 minut. Przełóż zawartość patelni do miski i dodaj do niej ugotowaną kaszę gryczaną. Dodaj sól, pieprz i starannie wymieszaj składniki.
- Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
- Dodaj wodę pozostałą z moczenia grzybów i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu około 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – jak podawać?
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej możesz podawać jako samodzielne danie bez dodatków, jednak jeszcze lepiej będą smakować z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Sos grzybowy do gołąbków wigilijnych z kaszy gryczanej – przepis
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby. Jeśli używasz grzybów mrożonych, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Smaż wszystko pod przykryciem ok. 10 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką i dobrze wymieszaj z cebulą i grzybami.
Po doprawieniu solą i pieprzem pyszny sos grzybowy jest gotowy.
Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej – podsumowanie
Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć swoich gości oraz domowników, gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej to doskonały pomysł. Możesz podawać je w kilku odsłonach – z różnymi sosami, solo lub z ziemniakami. Dzięki temu będzie to nie tylko danie wigilijne, ale także pyszny domowy obiad.
Jeżeli masz ochotę wypróbować inne danie z kaszą gryczaną, sprawdź nasz przepis na kulebiak.
Zobacz także: Gołąbki bez zawijania. Poznaj szybszy sposób na to tradycyjne danie!
Oceń artykuł
