Zamknij
Gofry z cukinii
fot. Shutterstock

Chętnie sięgasz po cukinię w swojej kuchni? Sprawdź, jak zrobić z niej chrupiące gofry idealne na szybką przekąskę w ciągu dnia.

Gofry to przysmak, po który chętnie sięgamy nie tylko latem. Można je serwować z dżemem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. A co powiesz na to, aby przyrządzić je na bazie warzyw? Tym razem zdradzimy ci przepis na wytrawne gofry z cukinii, które smakują nieziemsko. Poza tym przyrządzisz je bardzo szybko.

Zobacz także: Ten błąd podczas robienia gofrów popełniamy często. Przez to nie nadają się do jedzenia

Gofry z cukinii – łatwy przepis

Cukinia to warzywo niezwykle popularne w naszych kuchniach. Latem można je wykorzystać do przyrządzenia apetycznych gofrów. Aby były one bardziej chrupiące, najlepiej dodać do ciasta trochę wody gazowanej oraz proszek do pieczenia. Poza tym ich smak warto wzbogacić odrobiną bazylii i ziołami prowansalskimi.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
2 cukinie
1 marchewka
ząbek czosnku
0,5 cebuli
1 jajko
100 ml mleka
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia

Sposób przygotowania

  1. Cukinie płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki.
  3. Następnie warzywa ścieramy na tarce.
  4. Cukinię odsączamy z nadmiaru wody.
  5. Cebulę drobno siekamy.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  7. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
  8. Do naczynia wlewamy mleko i wodę gazowaną.
  9. Dodajemy do tego mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy.
  10. Wrzucamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
  11. Gotową masę przyprawiamy do smaku.
  12. Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem i kiedy będzie odpowiednio nagrzana, wylewamy na nią porcje ciasta.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gofry z cukinii – sposób podania

Gofry z cukinii warto serwować na śniadanie z różnymi dodatkami. Doskonale smakują polane jogurtem naturalnym lub sosem tzatziki. Możesz też posypać je mozzarellą albo ułożyć na nich ulubione warzywa. Dla apetycznego wyglądu wystarczy udekorować je listkami bazylii albo natką pietruszki.

Zobacz także: Pasta kanapkowa z cukinii to idealna opcja na śniadanie. Jej pyszny smak cię zaskoczy