Zamknij
Gofry
fot. Shutterstock

Masz ochotę na słodki przysmak? Te gofry o smaku marchewkowym skradną twoje serce. W dodatku zrobisz je bardzo szybko.

W zimowe dni warto poprawić sobie nastrój, sięgając po pyszny deser. Gofry są łatwe i szybkie w przyrządzeniu, a przy tym możesz je zrobić na wiele różnych sposobów. To idealna opcja, kiedy masz ochotę na coś słodkiego lub chcesz zaskoczyć bliskich miłą, kulinarną niespodzianką. Tym razem poznaj przepis na smakowite gofry z marchewką, które pięknie prezentują się na talerzu.

Gofry marchewkowe – sprawdzony przepis

Gofry w takim wydaniu bez problemu przyrządzisz samodzielnie i to ze składników, z których większość z pewnością masz w swojej kuchni. Chrupiące ciasto w połączeniu ze słodkim smakiem marchewki to pyszna kombinacja, której trudno się oprzeć. Możesz być pewny, że ta receptura na stałe zagości w zestawieniu twoich ulubionych przepisów na desery. 

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 marchewki
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Do miski wlewamy mleko, następnie dodajemy do niego startą marchew, 2 łyżki oleju i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
  3. Gofrownicę smarujemy delikatnie pozostałym olejem i gdy będzie już odpowiednio rozgrzana, wylewamy na nią porcje ciasta.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gofry marchewkowe – jak je serwować?

Gofry marchewkowe najlepiej podawać z różnymi owocami lub bakaliami. Jeżeli wolisz słodsze połączenia smakowe, możesz polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym. W zimowe wieczory warto je spożywać w towarzystwie aromatycznej i rozgrzewającej herbaty.