Zamknij
Galette z borówkami
fot. Shutterstock

Jesteś fanem tarty w różnych odsłonach? Sprawdź, jak zrobić galette z borówkami krok po kroku. Ten pyszny przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto, którym zaskoczysz swoich bliskich? Termin galette wywodzi się z kuchni francuskiej. To pyszna rustykalna tarta, która jest pieczona bez użycia formy. Co ciekawe, w tym przypadku nie musisz starać się, aby wyszła idealnie. Nierówne brzegi wręcz podkreślą jej urok. To znakomita kulinarna opcja, gdy masz w planie spotkanie ze znajomymi lub rodzinną uroczystość.

Galette z borówkami - przepis

Taką tartę możesz zrobić z różnymi ulubionymi owocami. Tym razem zdradzimy ci przepis na galette z dodatkiem borówek. Wykonasz je bez problemu samodzielnie, nawet bez większego doświadczenia w pieczeniu ciast. Jesteśmy przekonani, że ta prosta receptura znajdzie się na liście twoich ulubionych domowych przepisów.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia francuska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
szklanka mąki pszennej
2 szklanki borówek
4 łyżki cukru
2,5 łyżki cukru pudru
3/4 kostki masła
50 ml zimnej wody
sól
łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder, masło oraz wlewamy odrobinę wody. Całość dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gęstego ciasta, które następnie umieszczamy w lodówce na 20 minut.
  2. Borówki dokładnie myjemy.
  3. W oddzielnym naczyniu przyprawiamy owoce cukrem i dodajemy do nich łyżkę soku z cytryny.
  4. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, aby uzyskać kształt koła. Przy czym nie martw się, jeśli będzie ono nierówne.
  5. Środek ciasta wypełniamy nadzieniem z borówek, a jego brzegi zawijamy do środka.
  6. Tartę pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż nabierze pięknego, rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Galette z borówkami – sposób podania

Tartę najlepiej serwować na małym talerzyku udekorowanym owocami. Osoby, które wolą słodsze połączenia, mogą dodatkowo sięgnąć po bitą śmietanę. Takie ciasto z powodzeniem sprawdzi się jako pyszny deser na różne okazje. Poza tym nie możemy zapominać o licznych właściwościach zdrowotnych borówek. Nie bez powodu są określane mianem „superfood”. Znajdziemy w nich ogromną ilość przeciwutleniaczy, które mają działanie antynowotworowe. Ponadto znakomicie wpływają na pamięć, a dzięki zawartości błonnika wspomagają również procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Lubicie tartę w takiej odsłonie?