Zamknij

Galaretka wielkanocna - przepisy

10.03.2021
Aktualizacja: 10.03.2021 16:19
Pyszna, wielkanocna galaretka.
fot. Shutterstock

Proste, a zarazem jakże pyszne przystawki zdecydowanie muszą pojawić się wśród świątecznych przysmaków. Wielkanocne galaretki to tradycyjna potrawa, która już od wieków gości na naszych stołach. Poznaj historię oraz proste przepisy na niepowtarzalną w smaku galaretkę. 

Jeśli wydaje ci się, że galaretka wielkanocna jest tylko daniem mięsnym, to możesz mocno się zdziwić. Dzisiaj nie ma rzeczy niemożliwych. Chcesz się dowiedzieć, jak przyrządzić niepowtarzalną galaretkę z kurczaka lub oryginalną wege galaretkę?

Zobacz także: Sandacz w galarecie jako alternatywa dla karpia?

Przepis na wielkanocne galaretki z kurczaka 

Składniki: 

  • siedem łyżeczek żelatyny, 
  • trzy ćwiartki z kurczaka, 
  • warzywa do bulionu: pietruszka, por, seler, cebula opalona na gazie, trzy marchewki, 
  • groszek konserwowy, 
  • kukurydza konserwowa, 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól. 

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj bulion na bazie kurczaka z włoszczyzną i przyprawami. 
  2. Gdy będzie gotowy, mięso wyjmij z wywaru, a wywar przecedź na sitku z gazą. Następnie dodaj do niego żelatynę i wymieszaj. Musi się dokładnie się rozpuścić. 
  3. Marchewkę i mięso pokrój w drobną kostkę. 
  4. Przygotuj formę. Na dno wsyp groszek, kukurydzę, marchewkę i mięso. Warzywa zalej wywarem. 
  5. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by galaretka stężała. Podawaj z pietruszką. Pokrop sokiem z cytryny lub octem. 

Zobacz także: Poznaj przepis na galaretę drobiową i ciesz się jej smakiem podczas świąt wielkanocnych!

Wegańska wielkanocna galaretka 

Galarety są daniem niewegańskim. Ale można je zrobić w roślinnej wersji. Agar zastąpi żelatynę czy klej z gotowanych mięs. Wywar musi być lekko przesolony i esencjonalny, ponieważ agar łagodzi smak żelowanych płynów. Co do składników, to nie ma jednoznacznego przepisu. Wielkanocne galaretki w wersji wege możesz gotować, z czegokolwiek zechcesz. Możesz ją przygotować tradycyjnie, czyli z groszkiem, marchewką i kukurydzą, a możesz dodać parę elementów sojowych. Będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli podamy ją z sokiem z cytryny i natką pietruszki. 

Zobacz także: 2 przepisy na karpia w galarecie. Odkryj smak tego dania na nowo

Galaretka - historia i ciekawostki 

Galareta znana była już niemal 500 lat temu. Pojawiła się na stole weselnym Zygmunta I Starego i Bony. Wtedy podawano galarety mięsne z sałatą. Ale jednoznacznie galareta kojarzy się z minioną epoką PRL-u. Można było ją wtedy zjeść niemal wszędzie, w przydrożnym barze czy w renomowanej restauracji. Często była spotykana jako dodatek do alkoholu, a niekiedy uważano, że bez niej nie może się odbyć żadna uroczystość. Potocznie nazywano ją meduzą. Obecnie, wielkanocne galaretki mają wiele fantazyjnych form.