Zamknij
Frytki z selera
fot. Shutterstock

Uwielbiasz frytki w każdym wydaniu? W takim razie sięgnij po ich selerową wersję. Są niezwykle chrupiące i z pewnością przypadną ci do gustu.

Seler dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek oraz odżywczych zup. Możesz przyrządzić z niego również smaczne frytki, które zachwycą cię swoim unikalnym smakiem. Sprawdź, jak je zrobić.

Frytki z selera – sprawdzona receptura

Frytki selerowe mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek z ziemniaków. Są bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Będą miłym urozmaiceniem filmowych wieczorów w domowym zaciszu. Ich smak warto wzbogacić różnymi, ulubionymi przyprawami. Możesz wykorzystać do tego np. bazylię, zioła prowansalskie albo oregano.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 seler
oliwa z oliwek
bazylia
zioła prowansalskie
sól
oregano
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności seler obieramy, a następnie kroimy go w cienkie paski.
  2. Frytki posypujemy przyprawami i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Na koniec umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Frytki z selera – jak je serwować?

Frytki z selera to idealna przekąska na różne okazje. Doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań i na domówkach w gronie znajomych. Najlepiej serwować je w połączeniu z różnymi dipami np. pomidorowym lub czosnkowym. Znakomicie smakują również w zestawieniu z gęstym jogurtem naturalnym.

Takie frytki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Seler to bowiem źródło potasu oraz witaminy K, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Zawiera również błonnik regulujący procesy trawienie.