Zamknij

Fit Wielkanoc - zdrowe przepisy

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 14:50
Fit Wielkanoc jest możliwa.
fot. Shutterstock

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami, kiełbasą, babką, sałatkami z majonezem i ciężkostrawnymi przystawkami. Wbrew pozorom fit Wielkanoc jest możliwa. Zobacz, jak przygotować świąteczne potrawy w zdrowszej wersji, nie pozbawiając ich jednocześnie walorów smakowych. 

Czy Wielkanoc musi oznaczać dodatkowe kilogramy? Nie, wystarczy, że zamiast tłustych i niezdrowych składników sięgniemy po te lekkostrawne i zdrowsze. Zrób sobie fit Wielkanoc i poznaj przepisy na pyszną sałatkę z burakami i fetą oraz wielkanocne babki, które możesz jeść bez obaw, nawet jeśli jesteś na diecie. 

Zobacz także: Fit potrawy wigilijne. Sprawdź nasze przepisy

Wielkanoc fit - czy tradycyjne potrawy mogą być zdrowe? 

Na wielkanocnym stole znajdziemy wiele ciężkostrawnych potraw, podawanych z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteś na diecie lub nie tolerujesz pewnych potraw, z pewnością zastanawiasz się, czy można je zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Klasyczne potrawy możesz przyrządzić w lżejszej wersji, fit Wielkanoc wbrew pozorom nie jest skomplikowanym przedsięwzięciem. 

Zarówno tradycyjny żurek, jak i babkę wielkanocną możesz przygotować na bazie zdrowszych składników. Żurek zazwyczaj gotowany jest na wędzonym boczku i kiełbasie oraz zabielany tłustą śmietaną. Aby zmienić go w wersję fit, zamień śmietanę na mleko, a zupę zagęść mąką gryczaną. Z kolei zamiast kiełbasy możesz dodać tofu lub zdrowszą kiełbasę z piersi kurczaka. 

Na świątecznym stole mogą się również znaleźć lekkie i smaczne sałatki z warzyw, kiełków i orzechów, które nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe. Warto przygotować pasty jajeczne i podawać je jako dodatek do ciemnego pieczywa. 

Zobacz także: Fit kolacja na 4 różne sposoby. To sprawdzone i bardzo zdrowe przepisy!
 

Przepis na fit sałatkę na Wielkanoc 

Świąteczny stół wcale nie musi być zastawiony ciężkostrawnymi sałatkami z majonezem. Zamiast tradycyjnych sałatek możesz podać lekką sałatkę ze szpinakiem, jajkiem, fetą, burakami i orzechami włoskimi. 

Aby ją zrobić, przygotuj: 

  • 300 g szpinaku baby, 
  • 200 g sera feta, 
  • cztery jajka, 
  • dwa buraki, 
  • 50 g kiełków z buraka, 
  • orzechy włoskie. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw wstaw buraki do piekarnika rozgrzanego do 160. st. Celsjusza na około 80 minut. Gdy się upieką, poczekaj, aż wystygną, a następnie obierz je i pokrój w kostkę średniej wielkości. 
  2. Orzechy posiekaj, wrzuć na chwilę na rozgrzaną, suchą patelnię, aby się zarumieniły. 
  3. Umyj liście szpinaku. Fetę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na ćwiartki.  
  4. Na talerz wyłóż szpinak, rozsyp na nim orzechy, fetę, połóż upieczone buraki i jajka. Całość posyp kiełkami buraka. Sałatkę możesz podać z sosem z pestek granatu, musztardy, oliwy i miodu. 

Zobacz także: 3 proste przepisy na dietetyczne ciasta. Pyszne i nietuczące

Pomysły na fit ciasta na Wielkanoc 

Babka wielkanocna z mąki jaglanej 

Przygotuj: 

  • 260 g mąki jaglanej, 
  • cztery jajka, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 ml jogurtu naturalnego, 
  • 80 g cukru brzozowego, 
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • aromat śmietankowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Nastaw piekarnik na 180 st. Celsjusza. 
  2. Jajka zmiksuj w misce na puszystą masę. Powoli dodawaj cukier brzozowy i miksuj dalej. 
  3. Następnie dodaj olej i jogurt, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. 
  4. Na koniec możesz dodać aromat śmietankowy. 
  5. Przelej masę do formy na babkę i piecz około 45 minut.  

Uwaga - dodatek mąki jaglanej może sprawić, że babka będzie nieco bardziej krucha. 

Czekoladowa babka z mąki gryczanej z owocami 

Przygotuj: 

  • 260 g mąki gryczanej, 
  • cztery jajka, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 ml jogurtu naturalnego, 
  • dwie łyżki kakao, 
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • borówki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180. st. Celsjusza. 
  2. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę. Nadal miksując, powoli dodaj cukier brzozowy. Następnie do masy wlej olej i jogurt. Wymieszaj i powoli dodawaj mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia i kakao, ciągle miksując. 
  3. Do masy dodaj borówki amerykańskie lub inne, ulubione owoce.  
  4. Przelej masę do formy na babkę i piecz około 45 minut. 

Smacznego!