Zamknij

Fit potrawy wigilijne. Sprawdź nasze przepisy

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 04.12.2020 18:10
Fit potrawy wigilijne na przykładzie śledzia
fot. Shutterstock

Chcesz zrezygnować z nadmiaru kalorii w daniach wigilijnych, ale obawiasz się, że w odchudzonej wersji stracą one swój niepowtarzalny smak? Niepotrzebnie. Fit potrawy wigilijne mogą być smaczne i zdrowe jednocześnie.

Skoro potrawy wigilijne tradycyjnie zawierają mięso ryb i warzywa – po co je ulepszać? To przecież samo zdrowie. Na ogół są to jednak pozory, bo dania wigilijne mogą być bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. O ile postny bigos nie zawiera zbyt dużo kalorii, o tyle już karp smażony w panierce, śledzie w śmietanie czy słodki sernik zdecydowanie nie należą do kategorii potraw świątecznych fit. A czy wiesz, że potrawy wigilijne bez problemu możesz odchudzić? Wystarczy, że pominiesz najbardziej kaloryczne składniki – mąkę, śmietanę i cukier. Również sposób, w jaki przygotowujesz dania, ma znaczenie, dlatego lepiej zrezygnuj ze smażenia na rzecz pieczenia i duszenia. Sprawdź, jak możesz przyrządzić fit dania na święta.

Fit potrawy wigilijne – jak nie przytyć przez święta

Zakładając, że chcemy spróbować każdej potrawy, która jest na stole, lepiej, żeby były one lekkie i zdrowe. Fit potrawy wigilijne są równie smaczne jak tradycyjne, mogą nawet do złudzenia przypominać bardziej kaloryczną wersję, jeśli po prostu zmniejszysz zawartość pewnych składników albo użyjesz zamienników. Na przykład zamiast cukru użyj ksylitolu lub stewii, a zwykłe masło do smażenia zastąp masłem klarowanym lub olejem kokosowym. 

Trudniej będzie zastąpić potrawy mączne, takie jak pierogi, kluski z makiem czy makowiec, ale i na to jest sposób. Pszenną mąkę tortową zastąp zdrowszą orkiszową lub kokosową. Ewentualnie zamiast barszczu z uszkami zaserwuj zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jeśli możesz całkowicie zrezygnować z pierogów, w ich miejsce doskonale sprawdzą się gołąbki z kaszą i grzybami. Okazuje się, że fit dania wigilijne możesz też znaleźć wśród tych tradycyjnych, na przykład kisiel żurawinowy, kapusta z grzybami czy karp w galarecie.

Fit przepisy wigilijne – karp pieczony folii

Karpia zwykle obtacza się przed smażeniem w mące. Sprawia to, że wchłania on bardzo dużo tłuszczu i przez to zyskuje mnóstwo dodatkowych kalorii. Równocześnie takie tłuste danie jest ciężkostrawne. Zdrowiej będzie, jeśli upieczesz go w folii i podasz z gotowanymi warzywami – porem lub szpinakiem. Sprawdź nasz fit przepis wigilijny na karpia.

Składniki:

  • 500 g fileta z karpia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Rybę opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Posyp filet solą i pieprzem, skrop olejem.
  3. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej, dokładnie zawiń i połóż na blasze do pieczenia.
  4. Włóż karpia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  5. Upieczoną rybę wyłóż na półmisek i podawaj z duszonym porem albo liśćmi szpinaku.

Fit przepisy wigilijne – śledź w sosie jogurtowym

Śledź na stole wigilijnym zwykle pojawia się w sałatkach z bardzo kalorycznymi sosami – śmietanowym czy majonezowym. Warto skorzystać z fit przepisu wigilijnego na śledzia w sosie jogurtowym. Dzięki dodatkowi jabłka, cebuli i ogórka kiszonego zyskuje on wyrazisty smak. Jest to niezwykle prosty sposób na zdecydowanie lżejszą wersję wigilijnego śledzia.

Składniki:

  • 400 g słonych filetów śledziowych
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie na kilka godzin lub na całą noc, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Cebulę, ogórki i jabłko drobno pokrój, wymieszaj z jogurtem.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Śledzie wyjmij z wody i osusz.
  5. Pokrój filety na mniejsze kawałki i przełóż do salaterki.
  6. Zalej sosem jogurtowym i dokładnie wymieszaj.

Fit przepisy wigilijne – sernik z czekoladą

Fit przepis wigilijny na sernik właściwie niczym nie różni się od tradycyjnego. Składniki, które są najbardziej kaloryczne i zawierają najwięcej tłuszczu, zastąp ich lżejszymi odpowiednikami. Pamiętaj, żeby tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować ją masłem.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego chudego (lub 0% tłuszczu)
  • 150 ml mleka migdałowego/ryżowego lub innego roślinnego
  • 5 jajek
  • 100 g mąki kokosowej lub ryżowej
  • 3 łyżki ksylitolu lub stewii
  • 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel dokładnie albo utrzyj. Zmiksuj go z żółtkami, mlekiem roślinnym, mąką i ksylitolem lub stewią.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej.
  3. Wymieszaj składniki powoli, aż dokładnie się połączą.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę sernikową.
  5. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Kiedy sernik będzie gotowy, wystudź go, uchylając lekko drzwiczki piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
  7. Jeśli zdecydujesz się na polewę, rozpuść czekoladę w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Powstałą masą polej sernik.

Fit potrawy na Wigilię – podsumowanie

Potrawy wigilijne kojarzą nam się z konkretnymi smakami i składnikami. Jednak postne dania nie zawsze są lekkie i zdrowe, a próbowanie wielu potraw często oznacza przybranie na wadze. Z tego względu wiele osób decyduje się na zmiany w wigilijnym jadłospisie, ale jednocześnie obawia się, czy lżejsze wersje tradycyjnych dań będą równie dobre. Fit potrawy na Wigilię nie ustępują smakiem tym tradycyjnym. Wystarczy, że zamienisz składniki, na przykład cukier na ksylitol, mąkę pszenną na orkiszową, śmietanę na jogurt, a otrzymasz dużo zdrowsze dania.

Jeśli masz ochotę na więcej, poznaj nasze przepisy na dietetyczne ciasta.

Zobacz także: Fit kolacja na 4 różne sposoby. To sprawdzone i bardzo zdrowe przepisy!