Zamknij
Grillowana fasolka szparagowa
fot. Shutterstock

Czeka cię weekendowe grillowanie? Sięgnij po łatwy przepis na fasolkę szparagową w pysznej marynacie z miodu i oliwy z oliwek.

Letni weekend warto wykorzystać na rodzinne spotkanie przy grillu. To idealna okazja, aby skosztować różnych przysmaków prosto z rusztu. Na pierwszy plan wysuwa się w tym przypadku fasolka szparagowa. Sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do innych dań z grilla. Poza tym przyrządzisz ją naprawdę szybko.

Fasolka szparagowa z grilla – łatwy przepis

Fasolka szparagowa w takim wydaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim gościom. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza pysznej marynacie przyrządzonej na bazie oliwy i miodu. Wcześniej warto ją nieco podgotować w osolonej wodzie - ale nie za długo, żeby nie była zbyt miękka.

Wege
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
200 g fasolki szparagowej
0,5 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki miodu
sól
pieprz ziołowy
bazylia
tymianek
zioła prowansalskie
100 g mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę myjemy, pozbywamy się z niej końcówek, i gotujemy ją przez 5 minut w osolonej wodzie.
  2. Do miski wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  3. Dodajemy do tego starty czosnek, miód oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Ugotowaną i ostudzoną fasolkę moczymy przez godzinę w marynacie.
  5. Następnie układamy ją na ruszcie i pod koniec grillowania posypujemy ją startym serem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Fasolka szparagowa z grilla – jak ją serwować?

Fasolka w takim wydaniu skradnie serca nie tylko miłośników tych warzyw. Szczególnie przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Ten przysmak doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatki lub nadzienie do tarty.

Zobacz także: Omlet z fasolką szparagową przyrządzisz bardzo szybko. Poznaj ten łatwy przepis

loader