Zamknij

Farsze do jajek na Wielkanoc - prosty przepis

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 11:08
faszerowane jajka na wielkanoc
fot. Shutterstock

Faszerowane jajka nie tylko świetnie smakują, ale też wspaniale się prezentują. Wszystkie farsze do jajek są przy tym prawdziwym popisem kulinarnym pań domu. Pytanie brzmi: na który się skusić? Farsz do jajek z awokado, kolorowy, pieczarkowy - jak je zrobić? Czym nadziać jajka na Wielkanoc?

Lubisz faszerowane jajka, a nie bardzo wiesz, jak zrobić oryginalny farsz do jajek na Wielkanoc? To bardzo proste. W naszym artykule znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą ci zrobić najpopularniejszy farsz do jajek na Wielkanoc

Farsz do jajek na Wielkanoc - kalorycznie czy w wersji fit?  

Faszerowane jajka kojarzą się z dużą ilością kalorii. A można je przecież przyrządzić na tysiące sposobów, również w kolorowej wersji fit. Przyrządzane są zawsze w identyczny sposób. Jajka najpierw gotujemy na twardo, obieramy i na koniec kroimy na pół. Następnie delikatnie wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce wkładamy przyrządzony farsz do jajek na Wielkanoc

Jak gotować jajka, by nie pękały? Te triki was zaskoczą

Farsz do jajek z pieczarek 

Farsz do jajek z pieczarek jest nieodłącznym elementem świąt wielkiej nocy, a w dodatku  jedną pyszniejszych przekąsek. Farsz pieczarkowy do jajek jest łatwy i smaczny. Na wykonanie ośmiu porcji potrzebujesz: 

  • cztery ugotowane jajka, 
  • 200 g pieczarek,
  • dwie łyżki oleju, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 
  • dwie płaskie łyżki majonezu, 
  • szczypta soli i pieprzu. 

Zobacz także: Jak rozbić jajko? Przez całe życie robiliście to źle

Przygotowanie: 

  1. Ugotowane i wystudzone jajka obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Wyjmij żółtka i odłóż je do miski. 
  2. Pieczarki umyj i drobno pokrój. Podsmaż je od dwóch do trzech minut na oleju z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ciągle mieszaj, a następnie wystudź. 
  3. Żółtka zblenduj z jedną łyżką majonezu. Potem dodaj drugą łyżkę majonezu oraz przestudzone pieczarki. 
  4. Podstawę farszu uzupełnij 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, solą i pieprzem do smaku.  
  5. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Farsz do jajek z pieczarek nałóż na białko jajka. Smacznego! 

Zobacz także: Tradycyjne, sprawdzone potrawy na Wielkanoc 2020

Kolorowy farsz do jajek - smakowy zawrót głowy 

Do dania potrzebujesz cztery ugotowane jajka na twardo. 

  1. Farsz w kolorze żółtym powstanie z żółtek, dwóch łyżek twarogu, jednej łyżki startego żółtego sera oraz łyżki jogurtu. Można dodać kawałek posiekanej cebuli i koniecznie 1/2 łyżeczki curry oraz sól. Zmiksuj wszystko lub zblenduj na jednolitą masę i włóż w miejsce żółtka. 
  2. Farsz do jajek różowy zrobisz z żółtek zmieszanych z jedną łyżką posiekanej drobno szynki, czerwonej papryki z dodatkiem majonezu, natki pietruszki oraz soli i pieprzu.  
  3. Zielony farsz do jajek wykonasz z dwóch łyżek twarogu i trzech łyżek miąższu awokado. Smak uzupełni łyżeczką soku z cytryny oraz sól.