Zamknij
Dżem żurawinowy
fot. Shutterstock

Sezon na żurawinę trwa w najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić z niej wyśmienity dżem w sam raz na rodzinne śniadanie.

Jesień to idealny czas na robienie różnych zapasów na zimę. Ta pora roku obfituje bowiem w przysmaki, z których możemy przyrządzić wiele wyśmienitych domowych przetworów. W naszych spiżarkach nie może zabraknąć dżemu z żurawiny, który z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.

Dżem z żurawiny - łatwa receptura

Żurawina jest niezwykle ceniona ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim doskonale wpływa na pracę układu moczowego. Ponadto pomaga w walce z przeziębieniem i obniża poziom cholesterolu. Warto ją zatem wykorzystać w swojej kuchni m.in. do przyrządzenia smakowitego dżemu, który osłodzi ci jesienne dni.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2,5 kg żurawiny
szklanka wody
2 szklanki cukru brzozowego
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Żurawinę płuczemy w wodzie.
  2. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą.
  3. Całość smażymy na małym ogniu do momentu, aż uzyskamy gęstą masę.
  4. W trakcie dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Gotowy dżem przekładamy do czystych słoików.
  6. Na koniec możemy poddać go pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem z żurawiny - jak go wykorzystać w kuchni?

Dżem z żurawiny ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możesz przyrządzić z nim smakowite kanapki na pierwsze i drugie śniadanie. Znakomicie komponuje się również z płatkami owsianymi na mleku. Sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, pierogów oraz różnych deserów. Warto serwować go również z różnymi serami np. mozzarellą.

Zobacz także: Herbata z żurawiną i miodem to idealny napój na chłodne dni. Zrobisz ją błyskawicznie 

loader