Oceń
Sezon na żurawinę trwa w najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić z niej wyśmienity dżem w sam raz na rodzinne śniadanie.
Jesień to idealny czas na robienie różnych zapasów na zimę. Ta pora roku obfituje bowiem w przysmaki, z których możemy przyrządzić wiele wyśmienitych domowych przetworów. W naszych spiżarkach nie może zabraknąć dżemu z żurawiny, który z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.
Dżem z żurawiny - łatwa receptura
Żurawina jest niezwykle ceniona ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim doskonale wpływa na pracę układu moczowego. Ponadto pomaga w walce z przeziębieniem i obniża poziom cholesterolu. Warto ją zatem wykorzystać w swojej kuchni m.in. do przyrządzenia smakowitego dżemu, który osłodzi ci jesienne dni.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
2,5 kg żurawiny |
szklanka wody |
2 szklanki cukru brzozowego |
2 łyżki soku z cytryny |
Sposób przygotowania
- Żurawinę płuczemy w wodzie.
- Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą.
- Całość smażymy na małym ogniu do momentu, aż uzyskamy gęstą masę.
- W trakcie dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotowy dżem przekładamy do czystych słoików.
- Na koniec możemy poddać go pasteryzacji.
Dżem z żurawiny - jak go wykorzystać w kuchni?
Dżem z żurawiny ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możesz przyrządzić z nim smakowite kanapki na pierwsze i drugie śniadanie. Znakomicie komponuje się również z płatkami owsianymi na mleku. Sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, pierogów oraz różnych deserów. Warto serwować go również z różnymi serami np. mozzarellą.
Zobacz także: Herbata z żurawiną i miodem to idealny napój na chłodne dni. Zrobisz ją błyskawicznie
Ocen artykuł