Zamknij
Rabarbar
fot. Shutterstock

Masz ochotę na dżem z rabarbaru? Jego przyrządzenie jest naprawdę łatwe. Sięgnij po tę sprawdzoną recepturę.

Rabarbar jest ceniony w kuchni ze względu na znakomite walory smakowe i odżywcze. Największą popularnością cieszą się przyrządzone z niego ciasta oraz desery, chociaż możliwości jego kulinarnego zastosowania jest znacznie więcej. W letnie dni warto sięgnąć po przepis na dżem z rabarbaru, który zachwyca unikalnym, kwaskowatym smakiem.

Dżem z rabarbaru – jak go zrobić?

Dżem rabarbarowy to przysmak, od którego wprost nie można się oderwać. Ta receptura z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni wśród innych letnich przepisów. Wybierając odpowiedni rabarbar, zwróć uwagę na to, aby miał intensywny bordowy kolor. Taka barwa jest bowiem oznaką jego słodkiego smaku.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg rabarbaru
0,5 szklanki ksylitolu
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar myjemy w zimnej wodzie, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnku.
  2. Dodajemy do niego ksylitol i całość podgrzewamy na małym ogniu.
  3. W trakcie dolewamy odrobinę soku z cytryny oraz wsypujemy cukier waniliowy i cynamon.
  4. Rabarbar gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą, jednolitą konsystencję.
  5. Dżem przekładamy do słoika, który następnie należy dokładnie zakręcić.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem z rabarbaru – idealny przysmak na lato

Jeżeli lubisz rabarbar w różnych odsłonach, to z pewnością równie chętnie sięgniesz po ten przepis na dżem. Możesz przyrządzić z niego smaczne kanapki w sam raz na śniadanie. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do ciast i deserów. Warto wykorzystać go także jako nadzienie do naleśników. Idealnie komponuje się również z chrupiącymi goframi.

Zobacz także: Placki rabarbarowe warto przygotować na śniadanie. Są niezwykle smaczne i puszyste