Oceń
Masz ochotę na dżem z rabarbaru? Jego przyrządzenie jest naprawdę łatwe. Sięgnij po tę sprawdzoną recepturę.
Rabarbar jest ceniony w kuchni ze względu na znakomite walory smakowe i odżywcze. Największą popularnością cieszą się przyrządzone z niego ciasta oraz desery, chociaż możliwości jego kulinarnego zastosowania jest znacznie więcej. W letnie dni warto sięgnąć po przepis na dżem z rabarbaru, który zachwyca unikalnym, kwaskowatym smakiem.
Dżem z rabarbaru – jak go zrobić?
Dżem rabarbarowy to przysmak, od którego wprost nie można się oderwać. Ta receptura z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni wśród innych letnich przepisów. Wybierając odpowiedni rabarbar, zwróć uwagę na to, aby miał intensywny bordowy kolor. Taka barwa jest bowiem oznaką jego słodkiego smaku.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg rabarbaru |
0,5 szklanki ksylitolu |
łyżeczka cynamonu |
3 łyżeczki cukru waniliowego |
2 łyżeczki soku z cytryny |
Sposób przygotowania
- Rabarbar myjemy w zimnej wodzie, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnku.
- Dodajemy do niego ksylitol i całość podgrzewamy na małym ogniu.
- W trakcie dolewamy odrobinę soku z cytryny oraz wsypujemy cukier waniliowy i cynamon.
- Rabarbar gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą, jednolitą konsystencję.
- Dżem przekładamy do słoika, który następnie należy dokładnie zakręcić.
Dżem z rabarbaru – idealny przysmak na lato
Jeżeli lubisz rabarbar w różnych odsłonach, to z pewnością równie chętnie sięgniesz po ten przepis na dżem. Możesz przyrządzić z niego smaczne kanapki w sam raz na śniadanie. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do ciast i deserów. Warto wykorzystać go także jako nadzienie do naleśników. Idealnie komponuje się również z chrupiącymi goframi.
Zobacz także: Placki rabarbarowe warto przygotować na śniadanie. Są niezwykle smaczne i puszyste
Ocen artykuł