Zamknij
dżem z pigwy
fot. Shutterstock

Lubisz przetwory na bazie pigwy? Smak tego dżemu z pewnością zapamiętasz na długo. W dodatku zrobisz go w kilka chwil.

Owoce pigwy dzięki swoim znakomitym walorom smakowym są chętnie wykorzystywane w kuchni. Doskonale nadają się do przyrządzania różnych przetworów. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszny dżem, który bez problemu zrobicie samodzielnie w domowym zaciszu. Idealnie smakuje w połączeniu z tostami, naleśnikami czy goframi. Możesz go również z powodzeniem wykorzystać do przyrządzania różnych ciast.

Dżem z pigwy – przepis

Zrobienie takiego dżemu jest łatwe, ale trzeba zwrócić uwagę na odpowiedni dobór składników. Do swoich przetworów staraj się wybierać owoce bez widocznych przebarwień i uszkodzeń. Możesz być pewny, że ten przepis na dżem z pigwy stanie się twoim ulubionym.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg dojrzałych owoców pigwy
1 kg cukru
2 szklanki wody
2 łyżeczki cynamonu
3 duże łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Owoce pigwy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części, pozbywając się gniazda nasiennego.
  2. Do dużego garnka wsypujemy gotowe owoce, dodajemy dwie szklanki wody, cukier oraz sok z cytryny.
  3. Całość gotujemy powoli na małym ogniu  do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i delikatnie mieszamy.
  4. Gotowy dżem przekładamy do słoików i poddajemy pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pigwa – właściwości zdrowotne

Owoce pigwy posiadają wiele cennych właściwości, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy w niej kilka razy więcej witaminy C niż w popularnej cytrynie. To sprawia, że warto po nią sięgać w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie zależy nam na wzmocnieniu odporności. Pigwa jest skuteczna w walce z kaszlem czy przeziębieniem. Ponadto wykazuje również znakomite działanie na układ pokarmowy. Jej regularne spożywanie poprawia trawienie i oczyszcza organizm. A jakie są twoje ulubione przetwory z pigwy?