Zamknij
Dżem gruszkowy
fot. Shutterstock

Dżem z gruszek podbije serca każdego łasucha. Ten przysmak jest łatwy do zrobienia. Wypróbuj ten sprawdzony przepis.

Gruszki to owoce, które są niezwykle cenione w kuchni ze względu na wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Doskonale smakują w formie deseru oblane ciemną czekoladą. Możesz wykorzystać je również jako nadzienie do tarty lub innych ciast. Z gruszek warto przyrządzić także różne domowe przetwory. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z nich apetyczny dżem. Jego smak nie ma sobie równych.

Dżem z gruszek - łatwy przepis

Dżem z gruszek przyrządza się łatwo. Aby zachwycał smakiem, należy zwrócić uwagę na wybór odpowiednich owoców. Powinny być one w pełni dojrzałe i soczyste. Jeżeli chcesz się cieszyć smakiem tego dżemu również zimą, warto go zapasteryzować. Dzięki temu twoje przetwory będą nadawały się do jedzenia nawet po upływie kilku miesięcy.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg gruszek
300 g ksylitolu
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
1 cytryna

Sposób przygotowania

1. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki.
2. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych.
3. Wszystkie owoce skrapiamy delikatnie sokiem wyciśniętym z cytryny i umieszczamy je w garnku.
4. Dodajemy cukier i całość podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę.
5. Gotowy dżem przyprawiamy do smaku.
6. Na koniec przekładamy go do słoików i poddajemy pasteryzacji.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem z gruszek - jak go serwować?

Dżem z gruszek to smaczny dodatek do wielu dań. Będziesz zaskoczony, jak szybko znika z twojej domowej spiżarki. Doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami. Może sprawdzić się jako nadzienie do naleśników lub babeczek. Warto serwować go także w towarzystwie różnych serów np. pleśniowego.

Zobacz także: Gruszki w syropie to deser idealny na jesień i zimę. Przygotuj go już dziś

loader