Zamknij
Dżem morelowy
fot. Shutterstock

Aromatyczne, soczyste morele mają szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz przyrządzić z nich np. wyśmienity dżem. Oto receptura, którą warto znać.

Morele to niezwykle smaczne i zdrowe owoce. Wyglądem przypominają nieco brzoskwinie, chociaż są od nich odrobinę mniejsze. W kuchni cenimy je za soczysty, słodki smak i piękny zapach. Morele mogą być dodatkiem do apetycznych ciast i deserów. Dużą popularnością cieszą się również przyrządzone z nich przetwory. Miłośnicy słodkości powinni spróbować przede wszystkim dżemu z tych owoców, który doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem.

Dżem morelowy - łatwa receptura

Dżem w takim wydaniu to prawdziwy smak lata. Wybierając morele do przetworów, zwróć uwagę na ich wygląd. Aby mieć pewność, że owoce są odpowiednio dojrzałe, najlepiej sięgać po te o pięknej, gładkiej skórce w intensywnym kolorze. Dzięki nim twój dżem będzie smakował jak ten z babcinej spiżarni.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg moreli
2 szklanki cukru brzozowego
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Morele płuczemy w wodzie, a następnie pozbywamy się z nich skórki oraz pestki.
  2. Owoce kroimy na drobne części. 
  3. Umieszczamy je w garnku, zasypujemy ksylitolem i gotujemy na małym ogniu, regularnie wszystko mieszając.
  4. W trakcie dodajemy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
  5. Kiedy dżem zgęstnieje, przekładamy go do czystych słoików.
  6. Możemy poddać go również pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem morelowy - do czego stosować?

Pomysłów na wykorzystanie dżemu morelowego w kuchni jest naprawdę wiele. Warto przygotować z nim smaczne kanapki na pierwsze lub drugie śniadanie. To także idealny dodatek do naleśników i chrupiących gofrów. Sprawdzi się również jako nadzienie do babeczek lub drożdżowych bułek. Doskonale smakuje też w połączeniu z kaszą jaglaną lub ryżem na mleku.

Zobacz także: Olej z pestek moreli – jakie ma właściwości i jak go stosować? To naturalny „spowalniacz” starzenia!

loader