Zamknij
Dyniowe smoothie
fot. Shutterstock

Masz ochotę na zdrowy, warzywny koktajl, który nie tylko dobrze smakuje, ale także dostarcza wielu cennych witamin i minerałów? Sięgnij po jesienne dyniowe smoothie.

Smoothie na dobre zagościło w naszych kuchniach, a wiele osób wprost nie wyobraża sobie bez niego dnia. Ten zdrowy, pożywny napój na bazie warzyw lub owoców doskonale sprawdzi się w różnych sytuacjach. O poranku szybko postawi cię na nogi, w przerwie w pracy lub szkole doda energii do dalszego działania, a przed treningiem - idealnie zastąpi lekką przekąskę.

Dyniowe smoothie - przepis

W sezonie jesiennym warto wykorzystać dary natury i przyrządzić smoothie z dodatkiem dyni, która ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jej smak warto wzbogacić dodatkiem aromatycznych cytrusów. Taki napój jest błyskawiczny w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Do przyrządzenia takiego koktajlu najlepiej nada się dynia hokkaido lub odmiana piżmowa ze względu na jej aromatyczny, słodki miąższ.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 średniej wielkości dynia
2 cytryny
2 pomarańcze
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy dynię, pozbywamy się z niej pestek i kroimy na mniejsze części.
  2. Cytryny i pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok.
  3. Kawałki dyni wrzucamy do blendera, dodajemy wyciśnięty sok, jogurt naturalny i szczyptę cynamonu, a następnie wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  4. Całość wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Smoothie z dyni - dlaczego warto po nie sięgać?

Dyniowe smoothie z cytrusową nutą najlepiej spożywać schłodzone. To prawdziwa bomba witaminowa, co ma szczególne znaczenie w okresie jesiennym, kiedy w większym stopniu powinniśmy zadbać o swoją odporność. Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Zawiera dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Ponadto w 100 g tego warzywa znajdziemy tylko 34 kalorie, więc z powodzeniem możemy je spożywać, będąc na diecie. Po jakie smoothie sięgacie najczęściej?