Zamknij
Dyniowe gnocchi
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na pyszny obiad? Ten przepis na dyniowe gnocchi to prawdziwa kulinarna uczta. W dodatku zrobisz je w kilka chwil.

Gnocchi to popularne danie kuchni włoskiej, które podobnie jak inne przepisy z tego rejonu, cieszy się dużą popularnością. Są to kluski, które wyglądem przypominają nieco nasze tradycyjne kopytka. Taką potrawę można jeść na wiele różnych sposobów. Tym razem zabierzemy cię w podróż wprost do słonecznej Italii i zdradzimy recepturę na gnocchi w nieco jesiennej, dyniowej odsłonie.

Dyniowe gnocchi – sprawdzony przepis

Jesienią warto wykorzystać sezonowe warzywa, aby przyrządzić z nich pyszne potrawy. Delikatne włoskie kluski w połączeniu ze smakiem dyni to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ich wykonanie jest niezwykle szybkie i nie sprawia większej trudności nawet dla osób z mniejszym doświadczeniem kulinarnym. Do przygotowania tej potrawy idealnie nada się dynia piżmowa lub hokkaido o zwartym i smacznym miąższu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 mała dynia
szklanka mąki pszennej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności musimy umyć dynię, pokroić ją na mniejsze części oraz pozbyć się gniazda nasiennego.
  2. Kawałki dyni pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. pół godziny, aż staną się miękkie. W razie potrzeby czas pieczenia możemy odrobinę wydłużyć.
  3. Kiedy dynia ostygnie, wszystkie kawałki dokładnie blendujemy.
  4. Puree z dyni łączymy z mąką, dodajemy jajko oraz przyprawy i wyrabiamy ciasto.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie kroimy tak jak kopytka i widelcem zaznaczamy w nich delikatne wgłębienia.
  6. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez ok. 10 sekund.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dyniowe gnocchi – sposób podania

Te włoskie kluski z dyni zachwycają swym delikatnym, aksamitnym smakiem. Znakomicie smakują polane masłem szałwiowym i posypane parmezanem. Przed podaniem można udekorować je dodatkowo listkiem bazylii lub pestkami z dyni. A jakie są wasze ulubione włoskie dania?