Zamknij
Dyniowe brownie - błyskawiczny przepis na jesienny deser
fot. Shutterstock

Dynia to warzywo, które świetnie nadaje się do ciast. Okazuje się, że przy jej użyciu możemy przyrządzić np. pyszne i bardzo słodkie brownie.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
200 g dyni
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
150 g mąki pszennej
150 g cukru do wypieków
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika

Sposób przygotowania

  1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie blendujemy na puree.
  2. Masło i czekoladę rozpuszczamy razem w rondelku. 
  3. Jajka miksujemy z cukrem na gęstą pianę. 
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej pianę z jajek i mieszamy. 
  5. Do tego dodajemy puree z dyni, rozpuszczoną czekoladę z masłem i przyprawę. Wszystko razem ponownie mieszamy. 
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak przechowywać dyniowe brownie?

Całego ciasta z pewnością nie zjecie od razu. Warto zatem odpowiednio je zabezpieczyć i przechować przez kolejne dni.

Żeby wypiek się nie zsechł, należy owinąć go folią spożywczą. Brownie najlepiej przechowywać w lodówce. Warto jednak wyjąć je chwilę przed podaniem, żeby nie było za zimne. Można też je odrobinę podgrzać - wówczas będzie rozpływać się w ustach. 

Dynia - właściwości

Sezon na dynię warto wykorzystać w pełni. Ma bowiem wiele cennych właściwości:

  • ma mało kalorii,
  • to bogate źródło witamin A, C, E oraz kwasu foliowego, magnezu, potasu, selenu i wapnia,
  • ma sporą zawartość błonnika,
  • przyspiesza metabolizm,
  • obniża ciśnienie krwi, 
  • wzmacnia odporność, 
  • działa przeciwzapalnie,
  • ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, 
  • obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

Zobacz także:  Dynia w occie to słodko-pikantna przekąska. Zamknij w słoiku smak jesieni na dłużej