Oceń
Dynia to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Warto jak najdłużej się nią cieszyć. Pomóc nam w tym mogą przetwory np. pyszna słodko-pikantna dynia w occie.
- kuchnia
Inna
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 dynia (ok. 4 kg) |
4 szklanki wody |
1 szklanka octu spirytusowego 10% |
250 g cukru |
10 goździków |
5 ziaren ziela angielskiego |
1 laska cynamonu |
1 gwiazdka anyżu |
Sposób przygotowania
- Dynię obrać, usunąć z niej nasiona, a następnie pokroić warzywo w kostkę.
- Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami.
- Pokrojoną dynię powkładać równomiernie do naczyń (5 słoików litrowych).
- Zalać wrzątkiem i zapasteryzować.
Dynia w occie - jak zapasteryzować słoiki?
Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni warto zapasteryzować w słoikach. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez kolejne miesiące - nawet wtedy, gdy sezon na dynię będzie już wyłącznie wspomnieniem.
Jak zapasteryzować słoiki? Wystarczy przełożyć gorące przetwory do naczyń, a następnie je zakręcić. Potem wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy około 20 minut.
Gdy już wyjmiemy słoiki z wrzątku, należy ustawić je na blacie do góry dnem. W ten sposób pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie przestawiamy w suche i chłodne miejsce.
Zobacz także: Leczo z dyni - wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania
Dynia - właściwości
Przetwory z dyni warto przyrządzać, żeby móc jak najdłużej cieszyć się nie tylko jej smakiem. To warzywo jest pełne drogocennych właściwości odżywczych.
- ma bardzo mało kalorii,
- jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego,
- ma sporo witamin i minerałów, przede wszystkim: witaminy A, C, E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, selenu i wapnia,
- obniża ciśnienie krwi,
- przyspiesza metabolizm,
- obniża poziom szkodliwego cholesterolu,
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwzapalnie,
- ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Zobacz także: Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis
Ocen artykuł