Zamknij
Dynia w occie: słodko-pikantna przekąska. Przepis na przetwory z dyni
fot. Shutterstock

Dynia to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Warto jak najdłużej się nią cieszyć. Pomóc nam w tym mogą przetwory np. pyszna słodko-pikantna dynia w occie. 

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 dynia (ok. 4 kg)
4 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
250 g cukru
10 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu

Sposób przygotowania

  1. Dynię obrać, usunąć z niej nasiona, a następnie pokroić warzywo w kostkę. 
  2. Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami. 
  3. Pokrojoną dynię powkładać równomiernie do naczyń (5 słoików litrowych).
  4. Zalać wrzątkiem i zapasteryzować. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dynia w occie - jak zapasteryzować słoiki?

Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni warto zapasteryzować w słoikach. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez kolejne miesiące - nawet wtedy, gdy sezon na dynię będzie już wyłącznie wspomnieniem.

Jak zapasteryzować słoiki? Wystarczy przełożyć gorące przetwory do naczyń, a następnie je zakręcić. Potem wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy około 20 minut.

Gdy już wyjmiemy słoiki z wrzątku, należy ustawić je na blacie do góry dnem. W ten sposób pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie przestawiamy w suche i chłodne miejsce. 

Zobacz także:  Leczo z dyni - wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Dynia - właściwości

Przetwory z dyni warto przyrządzać, żeby móc jak najdłużej cieszyć się nie tylko jej smakiem. To warzywo jest pełne drogocennych właściwości odżywczych.

Dynia:

  • ma bardzo mało kalorii,
  • jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego,
  • ma sporo witamin i minerałów, przede wszystkim: witaminy A, C, E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, selenu i wapnia,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przyspiesza metabolizm,
  • obniża poziom szkodliwego cholesterolu, 
  • wzmacnia odporność, 
  • działa przeciwzapalnie, 
  • ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. 

Zobacz także:  Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis