Zamknij

Masz dynię piżmową i nie wiesz, co z niej przyrządzić? Sprawdź nasze przepisy

17.09.2021 14:46
Dynia piżmowa przepisy: zupa, pieczona, frytki. Co zrobić z dyni piżmowej?
fot. Shutterstock

Dynia piżmowa to produkt, który warto włączyć do swojego menu. Ma wiele cennych właściwości i można z niego przyrządzić naprawdę pyszne dania. Oto przepisy.

Dynia piżmowa to jeden z najpopularniejszych rodzajów tego jesiennego warzywa, który często jest wykorzystywany w kuchni, podobnie jak dynia hokkaido czy dynia makaronowa. I bardzo dobrze. Jest to bowiem warzywo bogate w wiele cennych właściwości odżywczych. W dodatku z jego wykorzystaniem można przyrządzić różne pyszne dania, które świetnie sprawdzą się w jesienne dni. Wśród najpopularniejszych potraw na bazie dyni piżmowej znajdują się: zupa, zapiekanka oraz frytki. Podpowiadamy, jak przygotować każde z nich.

Zobacz także:  Dynia w occie to słodko-pikantna przekąska. Zamknij w słoiku smak jesieni na dłużej

Zupa z dyni piżmowej

Krem z dyni to jedna z najpopularniejszych jesiennych zup. Okazuje się, że warto go zrobić właśnie z dodatkiem dyni piżmowej. Dzięki temu poznacie zupełnie nowy smak takiego kremu.

Składniki na krem z dyni piżmowej dla 2 osób:

  • 1/2 dyni piżmowej (około 400 g),
  • 1/2 l bulionu warzywnego, 
  • 200 g ziemniaków, 
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 200 g śmietany,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.

Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Cebulę obieramy, siekamy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Wrzucamy do niej wyjęte z piekarnika warzywa i wlewamy gorący bulion. Dusimy wszystko razem przez 10 minut.

Do zupy dodajemy pomidory i przyprawiamy wszystko do smaku. Następnie blendujemy ją na krem, a na końcu zaprawiamy mleczkiem kokosowym i stawiamy na kuchence do zagotowania. 

Zobacz także:  Zupa dyniowa z jabłkiem to idealny przepis na jesień. Zrobisz ją błyskawicznie

Dynia piżmowa pieczona w formie zapiekanki

Zapiekanka z dyni piżmowej to idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Wystarczy dobrać do niej inne jesienne dodatki.

Składniki na zapiekankę z dynią piżmową dla 2 osób:

  • 400 g dyni piżmowej,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka pomidorów pelati, 
  • 200 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 20 g suszonych pomidorów,
  • 40 g koziego sera,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.

Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso mielone z dodatkiem przypraw. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę dynię i paprykę, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem podsmażamy, aż do momentu, gdy ser się odrobinę stopi. W tym czasie blendujemy pomidory wraz z suszonymi pomidorami. Takim sosem zalewamy mięso z warzywami.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. 

Zobacz także:  Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Znajdź swoją ulubioną

Frytki z dyni piżmowej

Frytki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska. Zwłaszcza gdy przyrządzimy je właśnie z dyni piżmowej.

Składniki na frytki z dyni piżmowej dla 1 osoby: 

  • 200 g dyni piżmowej, 
  • oliwa z oliwek,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Dynię kroimy w paski lub talarki - w zależności od tego, jaki kształt frytek lubimy najbardziej. Następnie mieszamy je z oliwą i przyprawami. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Zobacz także:  Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis

Dynia piżmowa - właściwości

Wydawać się może, że każda dynia ma podobne właściwości. W rzeczywistości jednak mogą się one różnić w zależności od rodzaju tego jesiennego warzywa. Dynia piżmowa: 

  • jest bogatym źródłem witaminy A, potasu i błonnika,
  • poprawia wygląd włosów i skóry,
  • wspomaga trawienie, 
  • ma korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi, 
  • ma mało kalorii, choć dwa razy więcej od swojej najpopularniejszej siostry - 44 kcal na 100 g produktu, 
  • jest naturalnym antyoksydantem, 
  • jest bogatym źródłem beta-karotenu, 
  • ma sporą zawartość kwasu foliowego,
  • ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega chorobom przewlekłym i leczy stany zapalne - jest wskazana m.in. dla osób cierpiących na RZS. 

Zobacz także:  Przygotuj swój dom na Halloween! Sprawdź, jak zrobić lampion z dyni krok po kroku