Zamknij

Czym jest dynia makaronowa i jakie dania zrobić przy jej użyciu? Oto 3 przepisy

13.09.2021 15:39
Dynia makaronowa: gdzie kupić? Przepisy na dania z dyni makaronowej
fot. Shutterstock

Już sama nazwa "dynia makaronowa" brzmi nieziemsko. Okazuje się, że można z niej zrobić równie zachwycające dania. Poznajcie 3 ciekawe przepisy. 

Dynia kojarzy nam się przede wszystkim z pomarańczowymi, okrągłymi warzywami, z których można zrobić lampiony na Halloween. Nic więc dziwnego, że to właśnie ten rodzaj dyni cieszy się największą popularnością. Są jednak też takie gatunki tego warzywa, z których można zrobić zupełnie inne, ale równie pyszne potrawy. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się dynia makaronowa. Co to za rodzaj, dlaczego nazywa się właśnie tak i jakie potrawy z niego przygotować? Podpowiadamy 3 różne przepisy.

Zobacz także: Kopytka z dyni to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych! Zobacz, jak je zrobić krok po kroku

Dynia makaronowa - co to i gdzie kupić?

Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej, która charakteryzuje się podłużnym kształtem. Najważniejsze jest jednak to, co znajduje się w środku warzywa.

Miąższ takiej dyni przypomina właśnie makaron. Stąd wzięła się nazwa gatunku. Jest to dynia bardzo delikatna w smaku, która świetnie nadaje się do wszystkich dyniowych potraw, ale najlepiej smakuje właśnie w połączeniu z sosem lub w formie zapiekanki. 

Dynia makaronowa dostępna jest w różnych większych marketach. Możecie ją znaleźć m.in. w Lidlu, Makro oraz Frisco.

Zobacz także: Dynia w occie to słodko-pikantna przekąska. Zamknij w słoiku smak jesieni na dłużej

Spaghetti z dyni makaronowej

Na początek klasyk, czyli spaghetti bolognese z dyni makaronowej. Jak je przyrządzić?

Składniki dla 2 osób:

  • 1 dynia makaronowa,
  • 200 g mięsa mielonego wołowego,
  • puszka pomidorów pelati,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 20 g parmezanu,
  • pęczek bazylii,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek. 

Dynię kroimy na pół, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 40 minutach wyjmujemy, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy na wstążki i rozdzielamy do talerzy. Podczas pieczenia dyni warto przygotować sos.

Cebulę obieramy, a następnie siekamy w kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy, aż do zeszklenia. Do tego dodajemy mięso i podsmażamy do zarumienienia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie dodajemy ją do cebuli i mięsa wraz z pomidorami i dusimy razem około 15 minut. Sos przyprawiamy do smaku i polewamy nim makaron z dyni. Całość posypujemy startym parmezanem i świeżą bazylią. 

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni

Sałatka z dyni makaronowej 

Dynia makaronowa świetnie nadaje się także do sałatki. Zwłaszcza w połączeniu z kozim serem i suszonymi pomidorami. 

Składniki dla 2 osób: 

  • 1 dynia makaronowa,
  • 50 g sera koziego twardego, 
  • 50 g szpinaku typu baby, 
  • 20 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 papryka,
  • 20 g pestek słonecznika, 
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz. 

Dynię kroimy na pół, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 40 minutach wyjmujemy, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy na wstążki i wkładamy do miski. Dodajemy do tego liście szpinaku, pokrojone w kostkę ser i paprykę oraz posiekane w paski suszone pomidory. Mieszamy i przygotowujemy dressing.

Odrobinę oleju z suszonych pomidorów łączymy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. 

Zobacz także: Sałatka z kozim serem na 5 różnych sposobów. Wybierz składniki idealne dla siebie

Zapiekanka z dyni makaronowej 

Zapiekanka z dyni makaronowej to rewelacyjny pomysł na obiad. W dodatku robi się ją błyskawicznie. 

Składniki dla 2 osób: 

  • 1 dynia makaronowa, 
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 ostra papryczka - chilli lub peperoni, 
  • 40 g pieczarek, 
  • 250 ml mleka kokosowego, 
  • kulka mozzarelli,
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra,
  • pęczek kolendry, 
  • oliwa z oliwek. 

Dynię kroimy na pół, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 40 minutach wyjmujemy, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy na wstążki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw. Dorzucamy do tego posiekaną paprykę i ostrą papryczkę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy wszystko razem około 10 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i ponownie dusimy około 5 minut. Taki farsz wlewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z dynią. Całość posypujemy startą mozzarellą. 

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je, a zapiekankę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną kolendrą. 

Zobacz także: Zapiekanka z dyni na 5 sposobów! Która posmakuje ci najbardziej?