Zamknij
Dynia faszerowana pieczarkami
fot. Shutterstock

Szukasz kulinarnej inspiracji na obiad? Sprawdź, jak zrobić dynię faszerowaną pieczarkami. To idealny obiad dla całej rodziny.

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swoje liczne walory smakowe i odżywcze. Warto przyrządzić z niej zdrowe koktajle, dżemy lub pożywną owsiankę. Warzywo to w połączeniu z innymi składnikami może sprawdzić się również jako pyszne danie obiadowe. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić dynię faszerowaną pieczarkami, która z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników.

Dynia faszerowana pieczarkami – sprawdzony przepis

Taka warzywna propozycja kulinarna doskonale sprawdzi się dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Do tego przepisu warto wybrać dynię piżmową, która znakomicie nadaje się do pieczenia i w połączeniu z pieczarkami tworzy pyszną, unikalną kombinację smaków. Gotowi na kulinarną ucztę?

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 dynia hokkaido
0,5 kg pieczarek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
pieprz ziołowy
sól
bazylia
oregano
pęczek natki pietruszki
100 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Dynię myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z niej gniazda nasiennego oraz wydrążamy miąższ.
  2. Układamy ją na blaszce do pieczenia, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i wkładamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  3. Pieczarki i paprykę myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  4. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  5. Warzywa wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się miękkie. Na koniec przyprawiamy do smaku.
  6. Dynię nadziewamy warzywnym farszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dynia faszerowana pieczarkami – właściwości odżywcze

Takie danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dynia to bowiem źródło błonnika, który znakomicie reguluje pracę jelit. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne i pomaga odkwasić organizm. Pieczarki to z kolei źródło witamin oraz minerałów niezbędnych do zachowania dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Lubicie dynię w takim wydaniu?

loader