Zamknij
Dynia faszerowana kaszą jaglaną
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad? Sprawdź, jak zrobić dynię z dodatkiem kaszy jaglanej.

Jesienią warto sięgać po różne dary natury, aby przygotować z nich pyszne potrawy. Dynia sprawdzi się w tym przypadku znakomicie. Ma wiele witamin i składników mineralnych, a przy tym smakuje wybornie. Możesz przyrządzić z niej np. zdrowy, odżywczy koktajl, kotlety oraz puszyste racuchy. Tym razem jednak zdradzimy ci przepis na dynię nadziewaną kaszą jaglaną.

Dynia faszerowana kaszą jaglaną – sprawdzony przepis

Dynia w takiej odsłonie to znakomita opcja dla osób, które lubią sięgać po ciekawe połączenia smakowe. Do tego przepisu najlepiej wybrać odmianę piżmową lub hokkaido, które idealnie nadają się do pieczenia. Wykonanie takiego dania jest łatwe i zajmuje mało czasu. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 duża dynia piżmowa
150 g kaszy jaglanej
2 jajka
sól
pieprz ziołowy
bazylia
2 cebule
ząbek czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki natki pietruszki
20 dag parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej miąższ, który następnie ścieramy na tarce.
  2. Kaszę jaglaną zalewamy wodą, dodajemy do niej szczyptę soli i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka.
  3. Cebulę i pietruszkę drobno siekamy, a następnie umieszczamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  4. Do warzyw dodajemy odsączony miąższ z dyni oraz starte ząbki czosnku i wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Na koniec przyprawiamy do smaku.
  5. Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami. Następnie dodajemy do niej roztrzepane jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Połówki dyni nadziewamy farszem, a następnie układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Pod koniec posypujemy je startym parmezanem i znów wkładamy do piekarnika jeszcze na kilkanaście minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dynia faszerowana kaszą jaglaną – właściwości odżywcze

Takie danie to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jest ono nie tylko pożywne, ale również bardzo zdrowe. Regularne spożywanie dyni wpływa pozytywnie na procesy trawienne, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.

Kasza jaglana to natomiast bogactwo witamin i składników mineralnych. Podobnie do dyni wykazuje liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim jest źródłem krzemionki, która pomaga zachować piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponadto nie zawiera glutenu, dzięki czemu z powodzeniem może stanowić składnik diety dla osób ze zdiagnozowaną celiakią. Lubicie dynię w takiej odsłonie?