Zamknij

Dorsz na Wigilię – smażony lub pieczony

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 11.12.2020 16:20
Dorsz na Wigilię na talerzu
fot. Shutterstock

Na wigilijnym stole jako główne danie rybne króluje karp, ale czy da się go zastąpić innymi rybami? Czemu nie? Dorsz na Wigilię to także doskonały pomysł.

Mimo długiej tradycji serwowania karpia na Wigilię wiele osób za nim nie przepada. Wielkie ości i niezbyt smaczne mięso zniechęcają nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy chętnie sięgają na przykład po dorsza. Nic dziwnego, to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Jej mięso jest lekkostrawne i jednocześnie dostarcza wartościowego białka oraz witamin z grupy B. Warto przyrządzić na Wigilię dania z dorsza, zwłaszcza że przepis na smażoną lub pieczoną rybę jest dziecinnie prosty. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dorsza na Wigilię, sprawdź nasze przepisy.

Jak przyrządzić dorsza na Wigilię?

Przygotowanie dorsza wcale nie jest trudne. Jeśli będziesz pamiętać o podstawowych przyprawach i dodatkach, na pewno dasz sobie radę. Tak naprawdę przepisy na potrawy z dorsza na Wigilię nie różnią się bardzo od typowych dań obiadowych z tej ryby. Wystarczy, że przed smażeniem, pieczeniem lub gotowaniem na parze posypiesz dorsza solą i pieprzem oraz skropisz go sokiem z cytryny. Możesz także użyć ziół dobrze komponujących się z rybami, takich jak estragon, rozmaryn, koperek czy natka pietruszki. Znając te zasady, nie musisz długo się zastanawiać, jak przyrządzić dorsza na Wigilię.

Pieczony dorsz na Wigilię – przepis

Polędwica z dorsza na Wigilię w wersji pieczonej to doskonały wybór. Delikatne, jędrne mięso pozbawione ości zadowoli nie tylko przeciwników karpia. Poniżej znajdziesz przepis na pieczonego dorsza w sosie cytrynowo - śmietanowym, lecz możesz też upiec polędwicę z dorsza w folii aluminiowej z warzywami lub w wersji minimalistycznej – z solą i pieprzem, skropionego sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 500 g świeżej polędwicy z dorsza
  • 400 ml śmietany
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Natrzyj solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
  3. Przygotuj sos – śmietanę starannie wymieszaj z sokiem z ćwiartki cytryny.
  4. Pozostałą część cytryny pokrój w plasterki i ułóż je na dnie żaroodpornego naczynia.
  5. Białą część pora pokrój w cienkie plasterki. Na wierzchu połóż polędwicę z dorsza, ułóż na niej pokrojonego pora i polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem cytrynowo-śmietanowym.
  6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i przełóż ją na półmisek.
  7. Udekoruj danie gałązkami świeżego rozmarynu i skórką startą cytryny.

Zobacz także: Łosoś w sosie koperkowym to smaczny i zdrowy obiad. Wypróbuj nasz prosty przepis!

Smażony dorsz na Wigilię – przepis

To wersja ryby po grecku na ciepło. Jeśli filet z dorsza na Wigilię ma zastąpić karpia lub wystąpić obok niego jako danie główne podawane po zupie grzybowej lub barszczu z uszkami, najlepiej będzie podać go na gorąco zaraz po zdjęciu z patelni, przykrytego ciepłymi warzywami. W zależności od upodobań możesz zastąpić pora, selera, marchew i pietruszkę innymi warzywami.

Składniki:

  • 500 g świeżego filetu z dorsza
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Będzie łatwiej je usmażyć.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  3. Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji.
  4. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokrój w cienkie plasterki.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Wlej 100 ml wody, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i duś pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki filetu z dorsza obtocz w mące i smaż ok. 5 minut z każdej strony.
  8. Kiedy ryba lekko się zrumieni, przełóż ją na półmisek. Warzywa możesz ułożyć obok lub przykryć nimi rybę.
  9. Udekoruj danie gałązkami świeżej natki pietruszki i plasterkami cytryny.

Dorsz wigilijny – podsumowanie

Dorsz wigilijny z powodzeniem zastępuje karpia na świątecznym stole. Doskonale sprawdza się także jako kolejne rybne danie główne. Przygotujesz go na wiele sposobów. Najbardziej popularne potrawy to dorsz smażony i pieczony. Dzięki temu, że jego mięso jest jędrne i delikatne oraz nie zawiera zbyt wielu ości, dorsz na Wigilię przygotowany solo lub z dodatkiem warzyw zadowoli nawet najbardziej wybrednych miłośników ryby.

Jeśli masz apetyt na inne potrawy z dorszem na Wigilię, sprawdź ten przepis na dorsza z piekarnika.