Zamknij
Chleb ze slonecznikiem
fot. Shutterstock

Chleb ze słonecznikiem bez problemu przyrządzisz samodzielnie w swojej kuchni. Oto sprawdzony przepis.

Świeży, chrupiący chleb to idealny przysmak na śniadanie. Możesz przyrządzić z niego pyszne kanapki. Sprawdzi się również jako dodatek do jajecznicy. Takie pieczywo z łatwością zrobisz samemu i to bez większego doświadczenia kulinarnego. Aby wzbogacić jego smak, dodamy do niego ziarna słonecznika.

Chleb ze słonecznikiem – łatwy przepis

Wypiek domowego chleba wbrew pozorom nie jest trudnym zadaniem. Możesz być pewny, że jego cudowny aromat i smak zachwyci wszystkich twoich domowników i wprowadzi was o poranku w wyjątkowy nastrój. W tym przepisie ważny jest wybór wysokiej jakości mąki oraz odpowiednie proporcje wszystkich składników.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 g mąki żytniej
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki soli
50 g drożdży
2 szklanki ciepłej wody
szklanka ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozcieramy z wodą.
  2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól.
  3. Dodajemy do tego drożdże, ziarna słonecznika, miód oraz odrobinę soli.
  4. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do czasu, aż zwiększy swoją objętość.
  5. Formę smarujemy olejem i delikatnie posypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej gotowe ciasto.
  6. Znów pozostawiamy je do wyrośnięcia.
  7. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. godzinę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chleb ze słonecznikiem – jak go serwować?

Chleb w takim wydaniu to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Doskonale komponuje się ze złocistym miodem, serem żółtym lub pastami kanapkowymi. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do zup, warzywnych sałatek lub aromatycznych sosów.

Warto po niego sięgać ze względu na zawarte w nim ziarna słonecznika, które są źródłem witamin A, B i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym pomagają obniżyć poziom cholesterolu i opóźniają procesy starzenia się organizmu.