Zamknij
Budyń kokosowy
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczny deser? Sprawdź, jak zrobić samodzielnie domowy budyń kokosowy. Jego delikatny smak z pewnością cię zachwyci.

Zimowe wieczory częściej spędzamy w domowym zaciszu. Ten czas można wykorzystać na różne kulinarne eksperymenty. Jeżeli szukasz sprawdzonego pomysłu na deser, ten przepis na domowy budyń o smaku kokosowym sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Jest łatwy w przyrządzeniu, a jego zrobienie zajmie ci dosłownie chwilę.

Budyń kokosowy – łatwy przepis

Budyń kokosowy to idealna propozycja, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Doskonale sprawdzi się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przyrządzisz go bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Aby budyń miał jednolitą, gęstą konsystencję należy pamiętać o dokładnym wymieszaniu wszystkich składników w trakcie gotowania. Poznaj tę sprawdzoną recepturę.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 szklanki "mleka kokosowego"
garść wiórków kokosowych
1 jajko
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru brzozowego
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka przelewamy niepełne dwie szklanki mleka. Dodajemy do niego cukier i wszystko gotujemy na małym ogniu.
  2. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną. Następnie wbijamy do tego żółtko i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Uzyskaną masę także przelewamy stopniowo do rondelka i jednocześnie cały czas wszystko mieszamy.
  4. Do budyniu dodajemy odrobinę miodu oraz wiórki kokosowe.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Budyń kokosowy – jak go serwować?

Budyń kokosowy w takim wydaniu to znakomity, lekki deser na zimowe dni. Najlepiej serwować go na ciepło w specjalnych pucharkach. Przed podaniem możesz udekorować go startą czekoladą albo posypać płatkami migdałowymi. Doskonale będzie smakował również w towarzystwie świeżych owoców.