Oceń
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich miłą, kulinarną niespodzianką? Przygotuj samodzielnie drożdżówki z serem. Oto łatwy przepis.
W zimowe dni warto poprawić sobie nastrój, sięgając po pyszną przekąskę. Dziś zdradzimy ci recepturę na apetyczne drożdżówki z serem, które możesz bez problemu przyrządzić w swojej kuchni. W tym przepisie ważne jest przygotowanie odpowiedniego ciasta drożdżowego, dzięki czemu nasze bułki będą miękkie i delikatne.
Domowe drożdżówki z serem – łatwy przepis
Samodzielne przygotowanie drożdżówek może wydawać się trudne, ale w praktyce poradzisz sobie z tym bez problemu. Takie bułeczki przyrządzisz z łatwo dostępnych produktów. Aby twój przysmak był idealny, musisz jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach wszystkich składników. Przed zrobieniem ciasta najlepiej dokładnie przesiać mąkę, dzięki czemu drożdżówki lepiej wyrosną i będą bardziej puszyste.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 kg mąki |
2 szklanki ciepłego mleka |
250 g margaryny |
2 szklanki cukru |
4 jajka |
szczypta soli |
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego |
100 g drożdży |
2 kostki twarogu |
budyń śmietankowy |
2 łyżeczki cynamonu |
Sposób przygotowania
- Drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka. Dodajemy do tego 3 łyżki mąki oraz tyle samo cukru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Margarynę roztapiamy w rondelku.
- Do oddzielnego naczynia wbijamy 3 żółtka, wsypujemy szklankę cukru i wszystko razem ubijamy.
- Dodajemy do tego drożdże, resztę mleka, przesianą mąkę oraz aromat waniliowy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. W trakcie dolewamy do niego rozpuszczoną margarynę. Na koniec odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
- W tym czasie zajmujemy się przyrządzeniem nadzienia. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie, dodajemy do niego zmielony twaróg oraz odrobinę cynamonu. W oddzielnej misce ucieramy masło z jajkiem i pozostałym cukrem. Wszystko ze sobą łączymy i dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
- Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, dokładnie je wałkujemy na cienki placek o grubości ok. 2 cm.
- Następnie wycinamy z niego jednakowe, równej wielkości kółka.
- W środku każdego z nich robimy miejsce na nadzienie, a następnie wypełniamy je serowym farszem.
- Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Domowe drożdżówki z serem – jak je serwować?
Drożdżówki w takim wydaniu to pyszny deser dla całej rodziny. Będziesz zaskoczony, jak szybko znikają z talerza. Doskonale sprawdzą się również jako szybki posiłek w pracy lub w szkole. Najlepiej smakują w połączeniu z gorącą, aromatyczną herbatą albo szklanką ciepłego mleka.
Ocen artykuł