Zamknij
Deser chia z mleczkiem kokosowym i mango: przepis idealny na lato
fot. Shutterstock

Deser z chia jest idealny na lato, ponieważ orzeźwia, ale też pozwala nam się nasycić. Dzięki temu możemy go spożywać w ramach przekąski. Jak go przyrządzić?

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    200 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
2 łyżki nasion chia
200 ml mleczka kokosowego
1 całe mango
2 łyżeczki miodu
100 g cukru
Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Nasiona chia mieszamy z mleczkiem kokosowym oraz miodem i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. Mango obieramy i kroimy na pół. Połowę blendujemy na mus z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Pozostałą część kroimy w kostkę.
  3. Do szklanek wlewamy mus z mango. Na to wykładamy zgęstniały pudding z chia. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę mango.
  4. Cały deser wstawiamy do lodówki jeszcze na około godzinę. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Deser chia z mleczkiem kokosowym i mango: jak przechowywać?

Pudding chia najlepiej spożywać na zimno. Dlatego przed podaniem należy go odpowiednio schłodzić. Lodówka to też najlepsze miejsce do przechowywania tego typu przekąsek.

Odpowiednio zabezpieczony i włożony do chłodziarki deser chia można przechowywać przez 2-4 dni. Po upływie tego czasu nie będzie już nadawał się do spożycia. 

Nasiona chia - co to i jakie mają właściwości? 

Nasiona chia są uznawane za jedne z najpopularniejszych super foods. Wszystko ze względu na ich cenne właściwości odżywcze:

  • mają dużą zawartość białka,
  • są bogatym źródłem kwasów omega-3, 
  • zawierają naturalne przeciwutleniacze, 
  • wspomagają pracę serca,
  • odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia,
  • korzystnie wpływają na układ krwionośny, 
  • poprawiają stan skóry, 
  • wspomagają pracę mózgu, 
  • korzystnie wpływają na układ nerwowy, 
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej, 
  • obniżają poziom cholesterolu, 
  • wspomagają wzrok. 

Zobacz także: Deser z mascarpone i jagodami to przepis idealny na lato. Zrobisz go błyskawicznie