Zamknij
Muffinki czekoladowe ze śliwkami
fot. Shutterstock

Ta receptura na czekoladowe muffinki z dodatkiem śliwek to prawdziwa kulinarna perełka. Podpowiadamy, jak je wykonać krok po kroku. Będziesz zaskoczony, że to takie łatwe.

Muffinki w różnej postaci podbijają serca starszych i młodszych miłośników słodyczy. My zdradzimy wam przepis na ich jesienną odsłonę. Połączenie aksamitnego smaku czekolady i soczystych śliwek zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Już teraz zrób swoim bliskim niespodziankę i zaskocz ich samodzielnie przygotowanym deserem. Możesz być pewny, że ten wyjątkowy smak zostanie z nimi na dłużej.

Czekoladowe muffinki ze śliwkami - sprawdzony przepis

Ten przepis jest szybki i łatwy w wykonaniu, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Do deseru najlepiej wykorzystać dojrzałe śliwki, które wyróżnia słodki miąższ. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku popularne węgierki. Szukając odpowiedniej czekolady, staraj się wybierać tylko produkty najwyższej jakości. Nie zapomnij również zaopatrzyć się wcześniej w odpowiednie foremki na muffiny. W tym przypadku będziesz potrzebował 12 sztuk.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 12 osób

Składniki

Składnik
szklanka mąki pszennej
6 dojrzałych śliwek
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
100 ml jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze części.
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy masło i roztapiamy na małym ogniu.
  3. Jajka ubijamy za pomocą miksera w oddzielnej misce.
  4. Do roztopionej czekolady z masłem dodajemy jogurt oraz ubite jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  5. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy.
  6. Mokre składniki łączymy z suchymi, a na koniec dodajemy pokrojone wcześniej śliwki.
  7. Gotową masę przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika.
  8. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Czekoladowe muffinki ze śliwkami – jak podawać?

Swój deser warto udekorować kawałkami czekolady, orzechami lub posypać cukrem pudrem. Na talerzyku można również umieścić porcję lodów śmietankowych albo waniliowych. Obok muffinek w takim towarzystwie trudno przejść obojętnie. Zawarta w nich czekolada znakomicie wpłynie na twój nastrój. Z kolei śliwki to prawdziwa bomba witaminowa. Możesz być pewny, że ten pyszny jesienny przysmak stanie się twoim ulubionym. Po jakie desery ze śliwkami sięgacie najczęściej?