Zamknij
Cytrynowe batoniki na przekąskę i do kawy - prosty przepis
fot. Shutterstock

Cytrynowe batoniki to słodycze idealne na każdą porę roku. Świetnie nadadzą się jako deser do kawy, ale też w formie przekąski między posiłkami.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    240 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 cytryny
150 ml miodu
100 g herbatników maślanych
100 g masła
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki pokrusz, a następnie zmieszaj z roztopionym masłem i skórką startą z cytryny. Wyłóż nimi blachę.
  3. Z cytryn wyciśnij sok. Dodaj do tego roztopiony miód oraz jajka. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Masę wylej na herbatniki.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - aż masa się zetnie.
  5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto na około 3 godziny (możesz je włożyć do lodówki, żeby szybciej się schłodziło). Na końcu pokrój je na kawałki, żeby powstały batoniki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Cytrynowe batoniki - sposób przechowywania

Cytrynowe batoniki należy przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku. Najlepiej wstawić je w opakowaniu do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość i wyjątkowy smak. 

Cytryna - właściwości

Cytryna to owoc, który warto stosować nie tylko do herbaty. Ze względu na jej cenne właściwości dobrze jest dodawać ją także do różnych dań i deserów. Cytryna bowiem:

  • jest bogata w witaminy A, B1, B2, C i E,
  • to cenne źródło minerałów, przede wszystkim potasu, wapnia i magnezu,
  • wzmacnia odporność, 
  • wspomaga trawienie,
  • ma działanie antyoksydacyjne,
  • zapobiega zmianom trądzikowym, 
  • spowalnia proces starzenia się skóry, 
  • wspomaga odchudzanie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wspomaga funkcjonowanie wątroby, 
  • poprawia proces krążenia krwi, 
  • zapobiega miażdżycy, zawałom i udarom,
  • ma działanie antynowotworowe.

Zobacz także:  Sos cytrynowy – idealny dodatek do każdej ryby! Jak go zrobić?