Zamknij
Naleśniki cynamonowe ze śliwkami
fot. Shutterstock

Naleśniki to idealna opcja na śniadanie. Tym razem zdradzimy wam przepis na ich nową, jesienną odsłonę ze śliwkami i cynamonem. Ten smak jest zniewalający.

Dopadła cię o poranku ochota na coś słodkiego? Naleśniki to obowiązkowa pozycja w śniadaniowym menu dla osób, które z początkiem dnia zawsze narzekają na brak czasu, a chcą na szybko zjeść coś pysznego. Ich największą zaletą jest to, że właściwie możemy przyrządzić je na tysiąc różnych sposobów. Na słodko lub na słono – w każdej z tych wersji smakują wybornie.

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami – sprawdzony przepis

Październik to idealny czas, aby sięgnąć po sezonowe smaki. Naleśniki ze śliwkami i szczyptą cynamonu to pyszna kombinacja, która do twojej kuchni wprowadzi odrobinę jesiennej aury. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Duże znaczenie ma w tym przypadku wybór odpowiedniej mąki. Do naleśników najlepiej wybrać mąkę typu 450, 500 albo 550. To pozwoli nam uzyskać delikatne i miękkie ciasto. Warto dodać też do nich odrobinę wody gazowanej, dzięki czemu staną się bardziej puszyste.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
szklanka maki
50 ml wody gazowanej
350 g śliwek
łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania

  1. Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, łyżkę cukru, cukier waniliowy, sól, cynamon oraz jajko i wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez widocznych grudek.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewamy kolejne porcje ciasta i smażymy naleśniki po obu stronach, aż się dobrze zarumienią.
  3. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, a następnie umieszczamy w małym garnku. Dodajemy do nich 4 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec przyprawiamy je szczyptą cynamonu.
  4. Gotowe naleśniki smarujemy śliwkowym nadzieniem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki z cynamonem i ze śliwkami – jak podawać?

Naleśniki warto udekorować orzechami włoskimi, migdałami lub kawałkami śliwek. Dla urozmaicenia smaku możesz serwować je w towarzystwie bitej śmietany. To doskonałe pierwsze śniadanie dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają je w każdej postaci, więc ten cynamonowo-śliwkowy wariant równie szybko będzie znikać z talerza. Przysmak ten sprawdzi się też jako pyszny deser na spotkanie ze znajomymi. W jakiej odsłonie lubicie je najbardziej?